Hírek

2015.01.06. 16:05

Pokoli pillanatok a zárkában

Székesfehérvár - Bulvárlap írt minap egy esetről: a cikk szerint fogvatartottak kínozták és alázták meg rabtársukat a fehérvári előzetesházban.

Tihanyi Tamás

Heteken át kínozták és megerőszakolták társai azt a 16 éves fiút, aki a fehérvári börtönbe került előzetes letartóztatásba egy enyhébb bűncselekmény gyanújával - írta a Blikk. A lap szerint az eset korábban történt, és feltehetően kegyetlen volta miatt nem hozták nyilvánosságra. A fiút tizenéves támadói megverték, megalázták, megerőszakolták, fajtalankodtak vele. Az írás részletezi a szörnyű bűncselekményt, de a történtek e helyütt idézhetetlenek. Az erőszakos triót életveszélyt okozó testi sértés miatt ítélték el négy év hat hónap és tíz év közötti börtönre, írta a lap.

A Fejér Megyei Hírlap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától kért tájékoztatást. Még 2010 decemberében a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet egyik négyfős zárkájában három fiatalkorú fogvatartott bántalmazta negyedik, fiatalkorú zárkatársát. Amint ez a személyzet tudomásra jutott, a zárkatársakat egymástól elkülönítették, büntető- és fegyelmi eljárás indult az elkövetőkkel szemben. A zárkában elhelyezett fogvatartottak mindegyike fiatalkorú, előzetes letartóztatásban lévő személy volt, közös elhelyezésük szabályszerűen történt.

A sértett, illetve az elkövető fogvatartottak további elhelyezése, bűncselekményük, szabadulásuk időpontja úgynevezett bűnügyi személyes adatnak minősül, így arról a parancsnokság kommunikációs főosztálya nem adhatott tájékoztatást. Az eset vizsgálata során a személyi állomány felelőssége nem merült fel.

A több ember együttes elhelyezését biztosító intézményekhez hasonlóan a büntetés-végrehajtási intézetekben is előfordulnak atrocitások. Felvételünk illusztráció Fotó: FMH-Archív

A magyarországi börtönökben nem található 34 fő elhelyezésére szolgáló zárka (mint ahogyan az idézett cikkben szerepelt), az ilyen irányú híresztelések hamisak.

A több ember együttes elhelyezését biztosító intézményekhez hasonlóan a büntetés-végrehajtási intézetekben is előfordulnak atrocitások. A börtönökben rendszeresen foglalkozik nevelő, pszichológus és lelkész a fogvatartottakkal, valamint a munkáltatás és a különféle közösségi programok ugyancsak alkalmat adnak a feszültség oldására. Ezek a foglalkozások lehetőséget adnak arra is, hogy a fogvatartottak a személyi állomány felé jelezzék problémáikat, konfliktusaikat. Ha ilyen jelzés érkezik, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket, közölte a parancsnokság. Az alapvető szakmai feladatok ellátása mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett cselekményeivel összefüggő megelőző-feltáró jellegű tevékenységre. Elsősorban a fiatalkorú populációt kell kiemelni: életkori sajátosságaik miatt személyiségük és belátó képességük még nem alakult ki teljesen, ezért esetükben gyakrabban fordulnak elő konfliktusok.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!