Hírek

2013.04.03. 19:43

Perek kilenc centi miatt

Székesfehérvár – Az első ítélet szerint panaszosunkat telekhatárra épült házának szigetelése miatt be kell engednie a szomszédnak. A másodfokú ítélet szerint mégse. Per kilenc centi miatt...

Házi Péter

Amikor két éve először írtunk Vincze Valéria kálváriájáról, valószínűleg nem sokan hitték volna, hogy a rossz szomszédi viszonyból három év pereskedés és két, laikus szemmel nézve egymásnak teljesen ellentmondó bírósági ítélet születik. Három év után most még mindig ott tartunk, hogy Valéria háza továbbra sincs körbeszigetelve.

Panaszosunk három évvel ezelőtt körbeszigetelte a házát, ám a negyedik, telekhatárra eső falat nem tudta, mert a szomszédja nem engedte be telkére. Olvasónk annak idején először a fehérvári önkormányzat szakirodáján próbált vélt igazának érvényt szerezni, de a hivatalos válasz szerint az ügy nem birtokvédelmi eljárás keretében, hanem bíróságon orvosolható.

Így is történt, Valéria elment a bíróságra, hogy szomszédjogait érvényesítse. Nagyon örült a tavaly júniusban született első fokú ítéletnek, amely arra kötelezte szomszédját, engedje őt be a szigetelési munkálatok idejére, hogy a falát 9,7 méter hosszan, kilenc centiméter vastagságban, hetven centiméter magasságtól beszigetelhesse.

Vincze Valéria a másodfokú bírósági döntés szerint nem szigetelhet (Fotó: Nagy Norbert)

– 2012 júniusában született meg az első fokú ítélet, ám szomszédom fellebbezett, s újrakezdődött a pereskedés. Bő két hónappal ezelőtt aztán hidegzuhanyként ért a másodfokú bíróság döntése: a szomszéd nem köteles beengedni még a munkálatok idejére sem! – idézte fel panaszosunk. Mindkét ítélet a polgári törvénykönyv ugyanazon paragrafusából indul ki, ám teljesen más konklúziót von le. A ptk. 102. paragrafusának (2) bekezdése alapján a tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, amennyiben ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges. Az elsőfokú ítélet szerint a szigetelés az eddig kialakult birtokállapotban nem okoz változást, a szigetelés egy négyzetméternyi területfoglalást sem jelent, és a munkák kétségtelenül a feleperes házán való építkezésnek minősülnek.

A másodfokú ítélet szerint azonban– amely ellen nincs helye fellebbezésnek –, a felperesek nem a saját földjükön kívánnak építkezni, hanem a házuk falára felragasztandó szigetelőanyagot teljes terjedelmében a határvonalon túl, az alperesi telekre kívánják elhelyezni. A bíróság ezen érvelése szerint az elsőfokú ítélet nem csak arra jogosítaná fel a panaszost, hogy ideiglenesen bemenjen a szomszéd telkére, hanem arra is, hogy ott olyan munkát végezzenek, amivel véglegesen elfoglalnák az alperesi ingatlan egy részét. Mivel a két fél között nincs egyezség, ezért a szomszéd nem köteles beengedni Vincze Valériát, akinek ráadásul így pervesztesként a perköltséget is meg kell fizetnie.

Megérdeztük a szomszédot is, miért nem végezheti el panaszosunk az egyébként egy részen már omló vakolatú házfal szigetelését. A nyilatkozni nem kívánó szomszéd annyit mondott, nem a szigetelés kettejük legnagyobb problémája, ennél jóval mélyebb, személyes előzményei vannak az ellentétnek, de erről bővebbet nem kívánt elmondani, mert véleménye szerint ez nem tartozik az újságra. Valéria ezzel kapcsolatban elismerte, a konfliktusban nyilvánvalóan közrejátszott az is, hogy amikor a szomszéd asztalosvállalkozást akart nyitni, ahhoz ő nem járult hozzá. Később meg a szomszéd kért birtokvédelmet az átlógó gallyak miatt...

– Volt, aki azt tanácsolta, alpinisták segítségével, a saját házamról leengedve szigeteljem be a házamat, az talán csak nem tilos? Másrészt a döntés fényében a szomszédomnak nagyobb joga van az én házamhoz, mint nekem ? Harmadrészt miért nevezünk valamit túlépítkezésnek, ami nem is építkezés? Hiszen egy szigeteléshez nem kell építési engedély! – teszi fel a kérdéseit olvasónk, aki valakitől választ várna minderre. De kit kérdezzen mindezek után?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!