Hírek

2016.03.10. 14:38

Pénz helyett is sakktallér

Székesfehérvár - A Sakkpalota program egy olyan mesevilágot teremt, amellyel élvezetesebb a tanulás. Az elmúlt másfél év eredményei magukért beszélnek.

Sebestyén Lilla

A Sakkpalota képességfejlesztő módszert Polgár Judit nemzetközi sakknagymester fejlesztette ki. Lényege, hogy a diákok játékos formában, kreatív módon tanuljanak írást, olvasást, matematikát, testnevelést, második osztályban pedig akár a környezetismeretet, vagy a pénzzel való gazdálkodást, Megismerik a figurák értékeit - melyekkel aztán számolni tanulnak -, megtanulják, miképpen lehet lépni velük, és azt is, hogy mit jelentenek a játékhoz tartozó fogalmak.

Az István Király iskola az élen jár a program alkalmazásában, 2015 januárjától referenciaintézménye is a Sakkpalotának.

A módszer jelenleg a második osztálynál tart - felnövekvő rendszerben vezetik be - így már az is jól látszik, hogy az elmúlt másfél év milyen eredményeket hozott.

- Ez a világ nagyon összetett és színes. Így nem lehet könnyen ráunni. Most, második osztályban az a tapasztalat, hogy az újdonság helyét átvette a lelki kötődés, a diákok - mondhatni - együtt élnek, tanulnak a figurákkal. Ezeken túl a program a tananyaggal együtt fejlődik, így számos területre be tudjuk illeszteni. A mesevilágban megjelentek az évszakok, a gyerekek sakktallért gyűjtenek egy-egy jól megoldott feladattal, dolgozattal. Ezeket pedig el is tudják vásárolni. A szülők bizonyos időközönként felajánlják az otthon már nem használt, de egyébként kitűnő állapotban lévő holmikat és mi rendezünk egy vásárt, ahol a diákok sakktallérral fizethetnek - újságolta Radnóczi Éva, az István Király iskola pedagógusa, aki szerint az is jól látszik, miképpen fejlődtek a gyerekek az elmúlt évben. - A képzeletvilág remekül hatott a vizuális gondolkodásukra, maga a játék, annak logikáját alkalmazva pedig előrelátóbbak lettek, könnyen észreveszik az összefüggéseket. Sokkal inkább elfogadják a szabályokat, amelyeket egy osztályközösségben be kell tartani - tette még hozzá a tanárnő, aki azt is elmondta: bár a gyerekek csak közvetve tanulnak a módszeren keresztül sakkozni, ennek ellenére városi versenyeken a második, harmadik helyig is eljutnak, ami külön büszkeség az iskolának.

A program egyelőre a harmadik osztályig van kidolgozva, de a tervek szerint egészen negyedikig lehet majd vele tanítani. Sőt - a tanárok kreatívitásól függően - a felső osztályosok tananyagába is be lehet építeni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!