Hírek

2015.12.10. 13:56

Példaértékű gyakorlat Szabadhídvégen: így lehet igazán értelme a közfoglalkoztatásnak

Szabadhídvég – Gyönyörű lollo-saláta, paradicsom, kígyóuborka és paprika – csak néhány a hídvégi fóliasátrak minőségi terményei közül. Példaértékű a munka, amit az elmúlt években itt véghezvittek.

Házi Péter

A megyehatáron, a Sió csatorna túlpartján fekvő Szabdhídvégen szinte nullával egyenlő a munkalehetőség, nem véletlen, hogy kapva kapott a lehetőségen az önkormányzat 2011-ben, amikor bekerülhetett a mezőgazdasági mintaprogramba.

– A falu földjeit mások használták, volt, aki fizetett ezért, mások nem, de a lényeg, hogy ekkor sikerült újra használatba venni azt a 12 hektár földet, ami megmaradt – idézte fel a kezdeteket Pap László polgármester, aki nagy elszántsággal vetette bele magát abba, hogy a közmunkaprogramnak valódi értelmet adjon. Ez Szabadhídvégen láthatóan sikerült: ma már közel négyezer négyzetméternyi fóliasátruk is van, amelyből ezer négyzetméter fűthető, így ottjártunkkor is láthattuk az érett paprikát, kígyóuborkát, paradicsomot.

Amint Magyarósi András vidékfejlesztési agrármérnök, a gazdaság vezetője hozzáteszi, hetven féle kultúrnövénnyel foglalkoznak, 18 fajta paprikát, öt féle paradicsomot termesztenek, de brokkolival, padlizsánnal is foglalkoznak, egy hektárnyi folytonérő szamócájuk is van. Uborkából például 300 négyzetméterre vetítve 8,5 tonna volt a termésátlag!

Közel ötvenen dolgoznak a földeken, a cél pedig az, hogy szép lassan az egész gazdaság önfenntartóvá váljon. A termékek minősége kiváló, Siófok l éttermeibe, Fehérvárra is szállítanak, sőt egy veszprémi nagyker is keresi az itt termesztett árut. Van egy saját zöldségesboltjuk is a faluban, ahol a helyiek a nagybani piaccal egyező áron juthatnak hozzá a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, ide Lajoskomáromból, Felsőnyékről is járnak vásárlók. A falu másik felén pedig már működik a paprikadaráló- és szárítóüzem.

Mindezt a munkát ismerték el azzal, hogy az önkormányzat nemrég harmadik helyezett lett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének versenyén közfoglalkoztatás kategóriában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!