Hírek

2016.01.19. 09:44

Pekács Jánosné Marcsi néni a legeredményesebb testnevelő tanár

A Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusát Pekács Jánosnét, Marcsi nénit választották meg a 2014-2015-ös tanév legeredményesebb diákolimpiai testnevelőjének.

Buthy Lilla

Hétfői találkozónk miatt egész nap Marcsi néninél volt az üveg plakett is, amit természetesen délutánra a fél iskola összetapogatott. Az apró ujjlenyomatok még értékesebbé varázsolják a díjat: elérzékenyülve és szerényen beszélt a munkájáról.

A díjat a Magyar Tudományos Akadémia épületében vehette át húsz pedagógus, köztük Marcsi néni is. Minden tanév elején elindul a Magyar Diáksport Szövetség diákolimpiai versenysorozata, pár éve pedig minden megyéből kiválasztják a legeredményesebbeket, akik díjat kapnak. Ahogy a tanárnőtől megtudtuk, a Soponyai Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai a kézilabdában és az atlétikában a legsikeresebbek. Marcsi néni 1999 óta tanít Soponyán. 2007-ben a körzet legeredményesebb testnevelője volt, tavaly júniusban az igazgatónő és a falu polgármestere terjesztette fel egy megyei díjra: Dunaújvárosban vette át a Terstyánszky Ödön-díjat.

Pekács Jánosnénak ez a harmadik díja, de mint mondja, egyedül nem lehetne sikereket elérni, ehhez kellenek a gyerekek is

Szerényen mesél az elismerésekről, önfeledt, őszinte boldogsággal a gyerekekről: Pekács Jánosné mindig is testnevelő tanárnak készült. Édesapjától örökölte a sport iránti rajongását. Amikor a gyerekek szeretetéről kérdezem, elérzékenyül, hiszen egy pedagógus ezért választja ezt a pályát.

– Nagyon hálás feladat gyerekekkel foglalkozni, hiszen mindig van visszacsatolás – fogalmazott a tanárnő, aki saját magát következetesnek és olykor szigorúnak festi le. Gyakran előfordul, hogy Marcsi néni úgynevezett „plusz gyakorlatokkal” tereli helyes ösvényre a diákjait, de a  hangját ritkán emeli fel.

– Jelenleg is van 50-55 kisfiú és lány, akik kéziznek, hétről hétre megyünk versenyekre, harmadik éve vagyunk az FKC fiókcsapata – mondta büszkén a tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!