Hírek

2014.03.12. 10:45

Pedagógiai szakszolgálat Enyingen

Enying – Ellátás helyben, elérhetően, ha a gyermek különleges gondoskodást igényel... Magával ragadó történetek elevenednek meg a falra festett fantáziavilágban, állatfigurákkal, várkastéllyal, királylánnyal, folyóparttal, kerek erdővel, vidám színekkel. Azzal a csodával, hogy gyerekek készítették gyerekeknek.

V. Varga József

Falra festett fantáziavilág a szakszolgálat várótermében. A tinódis alkotók egy csoportja tanárnőjükkel: Angi (b), Merci, Bence, Katóné Márta, Berna, Viki, Laura, Zsófi és Krisztián

Az enyingi szakszolgálat várótermének négy falrésze adta magát. Ide festeni kell! A Tinódi református általános és művészeti iskola 6. és 7. osztályosai neki is láttak, rajztanáruk, Katóné Szántó Márta bábáskodása mellett. Újraalkották, továbbgondolták Reich Károly meseillusztrációit, s négy hónapos munkával megszülettek a nagyméretű festmények.

A betérőket – gyereket, felnőttet egyaránt – vonzza, megnyugtatja a látvány. Elkalandozik a tekintet várakozás közben, hozzájárul a szorongás oldásához, csökkenti a feszültséget, lelket simogat.

A járási rendszer létrejötte hozta magával, hogy a múlt év szeptemberében székesfehérvári székhellyel megalakult a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. Az enyingi szolgálat tagintézménye a szervezetnek. Vezetője László Péterné Krisztina gyógypedagógus, munkatársak Csikósné Sipeki Irén tanácsadó szakpszichológus, Tanai Judit konduktor, Simon Anita fejlesztőpedagógus és Till Boglárka adminisztrátor.

A megújult intézmény jelenleg öt szakszolgálati feladatot lát el az Enyingi járásban: gyógypedagógiai tanácsadást, korai fejlesztést, oktatást és gondozást; tankerületi szakértői bizottsági tevékenységet; nevelési tanácsadást; konduktív pedagógiai ellátást; valamint gyógytestnevelést (óraadó kollégával).

Amint Lászlóné Krisztina kifejtette: küldetésüknek tekintik a hozzájuk forduló szülőkön keresztül a gyerekek, diákok harmonikus fejlődésének segítését, képességeik maximális kibontatkoztatását. Fontosnak ítélik, hogy a sérült gyermekeket nevelő családok tiszteletet, megértést és kellő segítséget kapjanak. Kompenzálni szükséges a sérüléseket, a részképesség-problémákat és a szociális hátrányokat. Olyan ellátást szeretnének nyújtani helyben, elérhetően, melyekhez korábban nem, vagy csak nagy nehézségek árán jutottak hozzá a térségben élő, különleges gondoskodásra szoruló gyerekek.

A vezetőnő mottójának – és a szakszolgálat vezérelvének – tekinti Erich Fromm német filozófus, szociálpszichológus, humanista gondolatát, miszerint:

„Az elkülönültség érzése szorongást kelt; voltaképpen minden szorongásnak ez a forrása. Elkülönültnek lenni annyi, mint elvágva lenni minden lehetőségtől, hogy emberi képességeimet kifejthessem. Aki tehát elkülönült, az tehetetlen; nem képes a világot – dolgokat és embereket – megragadni és átalakítani ”

– Minél szorosabb kapcsolatot szeretnénk kialakítani és ápolni a térség intézményeivel, bölcsődékkel, óvodákkal, iskolákkal, a védőnői hálózattal, a családvédelemmel és a polgármesteri hivatalokkal – hangsúlyozta az enyingi szakszolgálat vezetője.

– Arra törekszünk, hogy a fejlesztésben és a mindennapi oktatásban, nevelésben részt vevő pedagógusoknak folyamatos segítséget tudjunk nyújtani.

Végső soron olyan stabil, magas szakmai szolgáltatást nyújtó, minden igényt kielégítő pedagógiai szakszolgálat megteremtése és működtetése a céljuk, amely hozzásegíti a térségben élő gyermekeket, hogy legjobb képességük szerint boldoguljanak az óvodában, iskolában és majd később a mindennapi életben, munkában – tette hozzá Lászlóné Krisztina.   A szakszolgálat nem városi intézmény, de az enyingi önkormányzat saját gyermekeként tekint rájuk. A volt okmányiroda épületének felújítására 1,6 millió forintot tudott elkülöníteni a képviselő-testület, felújították a fűtési rendszert, festettek, meszeltek, parkettáztak, megújultak a nyílászárók.

– Az összefogás, a partnerség sokat számít – emelte ki végezetül László Péterné. – Sok segítséget kaptunk, kapunk Pődör Gyula enyingi, Gárdonyi Sándorné Klára dégi, Pirtyák Zsolt lajoskomáromi és Köő Péter mezőkomáromi polgármestertől, valamint az enyingi városgazdálkodás vezetőjétől, Echinger Józseftől. Köszönjük mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!