Hírek

2017.06.02. 17:16

Júliusban két hétig teljes útzár lesz a kis Budai úton, a Távírdánál Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR - Megújul az Arany, a Távírda és Kégl György utca is. Lakossági fórumon kaptak információt a környéken élők.

Majer Tamás

Végre megújul az Arany János utca, az alatta lévő közművek és a Bazilika előtti tér.Égi Tamás alpolgármester kiemelte, hogy a Bazilikát érintő vészhelyzet, majd felújítás és régészeti feltárások okozták e terület felújításának többéves csúszását.

- A templom előtti téren, a földfelszín alatt 30 centire már csontvázak tömegei vannak eltemetve - húzta alá a régészeti munka jelentőségét.A II. János Pál pápa tér alatt megtalálták a négykaréjos templom maradványait, amely üvegtetős fedést kap. A jelenlegi csúszós mészkő a környéken megszűnik, bazalt kis- és nagykockakövek kerülnek a helyükre.

A munkaterületet szerdán, június 7-én veszi át a kivitelező, 120 napjuk van a teljes közműcserére, a felújítás következő szakasza szeptemberben indulhat. A városvezetés szeretné, ha karácsonyra minden elkészülne itt, de a további régészeti feltárások miatt, főleg, ha sikeresek, ez még változhat.

- A Távírda és Kégl György utcák felújítása nem a kis munkák közé tartozik, nagyon komoly mélyépítési munkák lesznek itt - mondta Égi Tamás, a Belváros önkormányzati képviselője.

Az Arany János utca felújítása is megkezdődik, a feltehetően Géza Fejedelemehez köthető négykaréjos templom maradványait üvegfedés alatt mutatják majd be a bazilika előtti téren   Fotó: FMH-archív

Nem csupán a kopóréteget cserélik le, hanem a közműveket is. Minden ingatlan új gáz-, víz- és szennyvízbekötést kap. A tetőlefolyókat bekötik a szennyvízcsatornába.

- 1913-ban épültek a most cserélendő vezetékek, reméljük, hogy ezután bármilyen felújítás, az elkövetkező száz évben. egy egyszerű kopóréteg cserével rendezhető lesz - mutatott rá Égi Tamás a beruházás jelentőségére.

A gyalogos közlekedést az eddiginél szélesebb, térkő járdák segítik majd. Parkolók is lesznek, de csak az egyik oldalon. A munkaterület átadása a Távírdán még júniusban megtörténhet, év végére készülhet el minden. Júliusban két hétre a Budai út szomszédos szakaszán teljes útlezárás lesz a közműcserék miatt. Az átépítés során nehézkes lesz a behajtás az utcákba, de a Távírda utcai szakrendelőbe a mozgáskorlátozottak, mentőautók biztosan bemehetnek majd. Az ide szóló parkoló bérleteket elfogadják majd a környék utcáiban, terein.

- A közvilágítás megújítása is napirenden van mindkét utcában - tette hozzá Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője.

Az Országzászló tér tervei még nem teljesek. Cser-Palkovics András mondta el, hogy a közlekedési, behajtási kérdéseket a helyi lakók véleményét kikérve szeretnék véglegesíteni.

- A téren össze kell hangolni a múlt különböző korszakainak azon eredményeit, amelyeket szeretnénk megtartani - mondta a polgármester, aki kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi növényzet, fák, virágóra marad, s visszakerül azországzászló.

A tér avatásának céldátuma 2018. június negyedike, de a közbeszerzés körülményei miatt ez kitolódhat.

A következő években megújul a Kossuth utca, a Szent István tér és a Bartók tér is.

A fórumon szó esett a Skáláról és az előtte lévő placcról is, amely nem a városé.

- Végre tudjuk, hogy ki a tulajdonosa, tárgyalásban vagyunk velük - mondta az alpolgármester.

Érdekes információ, hogy a murvás parkolón, amennyiben oda 2018 márciusáig nem épül föl a tervezett létesítmény, úgy kötbért kényszerül fizetni a tulajdonos a városnak. A nagy eséllyel várható 1,2 milliárd forintból parkolóház épülhetne föl a Palotai úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!