Hírek

2013.07.24. 16:36

Pancsolunk. Az izzadságban

Székesfehérvár – Volt olyan közterületi hőmérő, amelyik 38 fokot mutatott szerdán. Igaz, a tűző napon állt, de nekünk, járókelőknek hasonló hőséget kell elviselnünk, az előrejelzés szerint még négy napig.

Házi Péter

Nagy volt a sikere a Sarló utcai Csemete bölcsiben a „bohócnak” álcázott kerti vízfröcskölőnek: a kicsik felváltva ugráltak a szanaszét cikázó vízsugarak elé, majd hangos visítással azonmód el is ugrottak a frissítő elől: – Szerencsére sok a fa az udvarunkon, így a kellemes árnyékban mindig nagy a móka. Persze, hőségriadó idején nem nagyon megyünk ki az udvarra, inkább bent hűsölnek a picik. Nagy melegben az udvaron mindig kirakjuk a gyermekek poharát, hogy ne felejtsenek el inni, bent pedig egy szál bugyiban, pelenkában alszanak. Az ablakok, ajtók kinyitva, így azért a levegő is jár – mondja Sárközi Valéria, a Csemete Alapítvány intézményvezetője.

A picik egyébként szemmel láthatóan élvezik a pancsolást, hiszen saját kis locsolókádjuk is van, mindenkinek a maga öntözőkannájával, így talán még örülnek is a hőségriadónak.

Nem mindenki éli meg ilyen könnyedén a 38 fok közeli hőmérsékletet, Fehérváron és Bicskén, de az ország számos városában is vizet osztanak. Fehérváron a Városház téren, a Piac téren és a bíróság mellett is ásványvizes palackokkal várják az arra járókat dél és öt óra között, ahogy Bicskén is több helyen adnak hűsítőt a járókelőknek. A fehérvári tűzcsapokra ivásra alkalmas csapokat szereltek fel, ilyenekkel a Béke tér–vasútállomás sarkán, a Várkörút-Watthay utca sarkán, de gyakorlatilag bárhol, ahol tűzcsap van, találkozhatunk. Érdemes ilyen hőségben klimatizált helyiségekben várakoznunk a buszra, de legalább egy kicsit megpihenni például a Piac téri buszállomás hűtött várótermében.

Bicskén a tanuszodát este öt és kilenc óra között ingyen használhatják a lakók, természetesen a befogadóképességének határáig, a közegészségügyi szempontok betartásával. Székesfehérváron pedig visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással várja a hűsölni vágyókat a strand, este nyolcig lehet itt lubickolni. Sőt, augusztus 2-án, a Strandok Éjszakáján egészen éjfélig mehet majd a mulatság, mindenféle vízi játékokkal várják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Július 22-étől tűzgyújtási tilalom van érvényben: tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Tilos a parlag- és a gazégetés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!