Hírek

2013.09.13. 12:36

Pál Ferenc: "Ne fussunk a pofonok után"

Székesfehérvár – Lehetünk hívők, vagy sem, egy izgalmas előadás, egy szuggesztív beszélgetés különös hatással lehet ránk. Pál Ferenc atya nevét ismerik a fiatalok, s az idősebbek is. Sőt, szinte rajongói vannak, képes egy színháztermet, egy sportcsarnokot, vagy székesegyházat is megtölteni a korábban sportoló, 1996-ban pappá szentelt előadó.

Miskei Anita

S mindezt miként teszi? Jó humorral fest rólunk képet, tart tükröt elénk, s mutatja meg, milyen kicsi az önbecsülésünk, mennyi szorongás is lappang bennünk. Ezt tette csütörtökön Székesfehérváron is, a Művészetek Háza színháztermében tartott előadást a Szorongástól az önbecsülésig címmel, mely egyben könyvének címe is.

Pál Ferenc, Feri atya képes egy székesegyházat, de egy sportcsarnokot is megtölteni. Nem színpadias sokkal inkább szeretetteljes és humoros (Fotó: Koppán Viktor)

A fiatalkorában aktív, később főállású sportoló ma már katolikus papként tevékenykedik. A kezdetektől tart hittanórát, előadásokat fiataloknak a pszichológia, teológia, mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája tág, érinti a spiritualitást és a társadalomtudományokat, beszél a közösségi és családi konfliktusokról, a személyes és lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati-házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig terjednek megnyilvánulásai. Az előadások egyébként 2000 őszén kezdődtek, 2008 óta már az interneten is bárki belehallgathat a rendezvényeken elhangzottakban. A sikere máig töretlen, a fiatalok épp úgy lelkesen hallgatják, mint az idősebbek, s a problémákkal küzdők. Katolikus pap léte ellenére mindig semleges, ugyanakkor nyitott, olykor csapongó és humoros.

2012-ben megjelent toplistás könyvéhez hasonlóan előadásai élvezetesek, mosolyával megnyeri közönségét, humorával pedig egészen lekenyerezi. Mindezt teszi úgy, hogy rádöbbennünk, reális önbecsüléssel megoldhatnánk életünk apróbb, s nagyobb problémáit. Sokunkban azonban szinte nincs is önbecsülés. Mi lehet a megoldás? Ha sótlan a leves, sózzuk, ízesítsük! S ha nincs önbecsülésünk, hát építsük fel.

Pál Ferenc előadásaiban igyekszik rávilágítani arra, hogy mindennapi munkával, idegeskedéssel, bánattal, szorongással teli életünk más is lehetne. „A legtöbb ember reggel felkel és fut a pofon után....” Viccesen hangzik, de valójában így is van. Sokszor a kudarccal teli múltba révedünk, ahelyett, hogy a jelenben élnénk, a már elért eredményeinket értékelnénk.

Nem tartja magát sztárpapnak Pál Ferenc, bár az igaz, hogy az egyik legismertebb katolikus pap ma Magyarországon. Egy alkalommal úgy fogalmazott, meg kell különböztetni a hívő, a vallásos és a spirituálisan fogékony, érzékeny embereket. „Az ember spirituális lény, és én nagyon örülök annak, ha amit mondok, az érték tud lenni annak is, aki magát kevésbé tartja vallásosnak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!