Hírek

2013.02.25. 15:20

Összehangolják a megyei fejlesztési terveket

Fejér megye – Össze kell hangolni a gazdaságfejlesztési, a szakképzési és a területfejlesztési koncepciókat – e célból hétfőn ültek össze a érintettek.

Klecska Ernő

A szakképzési törvény változása alapján a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) feladata a megye szakképzés-fejlesztési koncepciójának elkészítése, elfogadása. A koncepció szerves részét képezi majd a megyei területfejlesztési stratégiának, programnak, amelyet a Fejér Megyei Önkormányzat hivatott elkészíteni, elfogadni. A megyei önkormányzat feladata a megyei területfejlesztési koncepció elkészítése is, amivel a Váti Nonprofit Kft-t bízta meg. Mivel a 2014-2020 évekre szóló ágazatai stratégiáknak összhangban kell lenniük, közös gazdaságfejlesztési és szakképzés-fejlesztési fórumra ültek össze ma a Gazdaság Házában az érintettek.

A koncepciókészítőknek nem szabad szem elől veszteniük, hogy a tudásalapú gazdasághoz kell alkalmazkodni - hangzott el a megbeszélésen (Fotó: Klecska Ernő)

A rendezvény célja az volt, hogy a tervezési időszakra vonatkozó célokat, problémákat pontosítottuk és azonosítottuk a projektjavaslatokat – mondta a házigazda Dávid Lajos, az MFKB elnöke és Ginter Gábor a Váti területfejlesztési szakértője.

– A szakképzésnek nem csak követnie kell e koncepciókat, de alkalmazkodnia is kell hozzájuk – emelte ki Dávid Lajos, aki azt is bejelentette, hogy a 2014-15-ös tanév beiskolázását megelőzően egy 300 fős mintán felmérték a leendő diákok és szüleik igényeit, a szakiskolai kapacitásokat pedig most veszik számba.

A Váti által elkészített tanulmánnyal kapcsolatban Domokos Tamás, az Echo Innovációs Műhely módszertani igazgatója kiemelte: helye lenne a koncepciókban az egyre erősödő társadalmi vállalkozásoknak is. Szekfű Tibor, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője szerint a mainál sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a vállalkozói ismeretek képzésére, mert miközben az iskolarendszerű képzés erre nem készült fel, a képzési piac egyéb szereplői kidolgozott programokkal rendelkeznek.

Tóth Ferenc, az ipari parkok egyesületének regionális vezetője azt emelte ki, hogy miközben a befektetői igényeket legtöbbször nem lehet előre ismerni, az építésügyi szabályozás rendkívül rugalmatlan, s a hosszú ideig húzódó eljárás miatt gyakran el is mennek a befektetni szándékozók. Buday Attila, a megyei munkaügyi központ igazgatója aggasztónak nevezte, hogy amíg náluk folyamatosan rendelkezésre állnak források, kevés vállalkozó keresi meg őket. Legalább ekkora gond az is – hangsúlyozta –, hogy a kormányhivatal nem szerez tudomást előre a tervezett beruházásokról.

A felsőoktatási intézmények képviselői, köztük Kadocsa László, a Dunaújvárosi Főiskola és Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjának főigazgató-helyettese és Hinek Mátyás, a Kodolányi főiskola tanszékvezetője azt emelte ki, hogy a tudásalapú gazdasághoz kell alkalmazkodni, mert ha ezekre a kérdésekre nem tudunk adekvát válaszokat adni, vészesen lemaradhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!