Hírek

2016.01.10. 21:07

Összefogtak a civilek - rászorulóknak főznek, zenélnek

Székesfehérvár - Vasárnap ismét ételt osztottak rászorulóknak a Heti Betevő aktivistái.

Klecska Ernő

A kínálat most a korábbiaknál is jóval bőségesebb volt: lecsót is mértek - előző nap ugyanis a fehérvári Lásho Lecsó együttes adott koncertet A Szabadművelődés Házában. Az autentikus cigány zenét játszó zenekar nagy sikerű műsorának (becsületkasszás) bevételét az ételosztás költségeire ajánlották fel.

Egy tál meleg étel – csodát tesz azzal is, aki adja...
Fotó: Molnár Artúr

A Szabadművelődés Háza lassan már egy éve támogatja ezt a civil kezdeményezést.

- Új év, új lehetőségek, új esélyek. Mi továbbra is hiszünk abban, hogy közösen egy pici jót csempészhetünk a rászorulók életébe - így invitáltak az önkéntesek 2016 első ételosztására.

A meteorológusok újabb lehűlést ígérnek, különösen fontos ilyenkor, hogy ne felejtkezzünk meg a rászorulókról.

„Kimegyek az állomásra, de romale, de savale, veszek neked cigarettát, hej romale devla savale." Dörgő taps fogadta szombaton a fehérvári Láshó Lecsó előadásában a Parno Graszt együttes Te na mero, azaz Ne haljak meg című számát. Az autentikus cigány zenét játszó, gyűjtő, nem cigány zenészekből álló zenekar A Szabadművelődés Házában lépett fel, az est bevétele teljes egészében a Fehérvári Heti Betevő következő, vasárnapi ételosztásának támogatására ment. (Hasonló becsületkasszákat, azaz befőttesüveg két papírfüllel, rajta a Heti Betevő emblémája és a „nem borravaló" felirat, sok helyen találni.)

Az autentikus cigányzenét játszó együttes fellépésével a rászorulóknak ételt osztó Fehérvári Heti Betevőnek gyűjtött
Fotó: Molnár Artúr

A Láshó Lecsó szombati felállása (Harmat Dávid és édesapja, Harmat József, Budai Kálmán, Somogyi Barnabás, Pataki Mária és Parrag Dóra) valódi csodát tett: műsoruk szinte megtöltötte az épület földszintjét. Némi csoda velük is történt, hiszen Parrag Dóri csodás hangja a fellépés elején elment, majd egyik pillanatról a másikra vissza is jött. A közönség ezt Harmat Dávid felszólítására - „nagy tapsot a Jó Istennek!" - hatalmas ovációval köszöntötte. A jótékonysági koncertek rendszeres fellépőjeként is ismert együttes jó hangulatú műsorára ez alkalommal több hajléktalan is betért - ha tetszik: nekik ez is a heti betevőjük része volt.

- Igazán öröm volt muzsikálni! Köszönjük mindenkinek, aki akár a legkisebb adománnyal is támogatja a Fehérvári Heti Betevőt, önzetlen munkájukon keresztül pedig sok-sok székesfehérvári rászorulót! Most ismét 150 vagy több embernek lehet meleg ételt osztani. Olyanoknak, akik hálásak minden süteményért, gyümölcsért is, amit szeretetből kapnak. Külön köszönjük A Szabadművelődés Házának, hogy lassan már egy éve támogatja ezt a civil kezdeményezést - fogalmaztak a koncert után az együttes tagjai.

Vasárnap ismét sokan álltak sorban a Rózsaligetben. A meleg ételtől a rászorulók is átmelegedtek, de az önkéntesek sem fáztak. Igaza lehet annak a feliratnak, ami a művelődési ház falán látható: félig égni - kidobott gyufa...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!