Hírek

2012.05.11. 14:51

Öröm a múzeumok nagy családjának: megnyílt az új fehérvári mesebirodalom

Székesfehérvár - A Hiemer-ház báltermében nem volt elég a szék, annyian jöttek el pénteken, hogy részesei legyenek a Hetedhét Játékmúzeum megnyitásának.

Gábor Gina

Két kivételes hagyaték kapott helyet az új múzeumban: Moskovszky Éva kultúrtörténész játékgyűjteménye, és egy kivételes tehetségű alkotó, Réber László grafikusművész különleges rajzai, illusztrációi. Ez a két nagyszerű hagyaték - amely egymást kiegészíti és gazdagítja - végre méltó környezetbe került, olyan helyre, amilyet megérdemelt - mondta köszöntőjében Vígh Annamária,  a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője. Ezt a gondolatot folytatva Fehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András hangsúlyozta: a közösség befogadta és értékeli ezt a két nagyszerű hagyatékot, a város pedig  a nehézségek ellenére is  mindent megtett azért, hogy ezek a kincsek Magyarország egyik legszebb, felújított műemléképületébe kerüljenek. Moskovszky Éva és Réber László bizonyára örülne, ha látná az erőfeszítések eredményét...

 Az ünnepségen köszöntötték a hagyatékok örököseit is: Moskovszky Éva két unokája, Dobos Gergely és Dobos Márton, valamint Réber László lánya, Widengard Krisztina is úgy érezte, Fehérvár megbecsüli a rábízott tárgyakat, képeket. A Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, Csorba László megnyitójában azt mondta: a múzeumok egy nagy családhoz tartoznak, és nagy boldogság, ha az egyik testvérük új "lakásba" költözik.
- Különösen örömteli ez az ünnep manapság, amikor gyakorta úgy érezzük, kulturális örökségünk mintha valami teher volna, és nem úgy tekintünk rá, mint olyan erőforrásra, ami gazdagítja a mai modern modern életünket is. Pedig a múltat és a jelent összekötő lánc elszakíthatatlan... - mondta az igazgató, s hangsúlyozta: a játék öröme nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is fontos, hiszen a játék ott van minden alkotótevékenységben. Révész Emese pedig arról beszélt, hogy Réber Lászlót kivételes tömörítő képessége a legnagyobbak közé emeli. Rajzainak sajátos kelet-európai fílingje, abszurd humora van, ezért képesek ma is annyira hatni. Okos és filozofikus rajzoló, de nem okoskodó - éppen ezért művészete közérthető és szerethető a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

A köszöntők és méltatások után a múzeum megnyitását jelezve átvágták a szalagot, és végre a közönség betódulhatott a termekbe, rácsodálkozhatott a fantasztikus játékvilágra és Réber László zseniális rajzaira, jólismert mesekönyv-illusztrációira. Szombaton Házfoglalót tartanak az új múzeumban, különböző családi programokkal, 10 órai kezdettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!