Hírek

2017.01.22. 16:50

Óriási érdeklődés mellett nyitották meg A döntés című kiállítást

Több száz érdeklődő jelenlétében nyitották meg vasárnap délután A döntés című kiállítást Fehérváron, a Csók István Képtárban.

B. Kiss László

„A kiállítás arra az erkölcsi és morális kérdésre keresi a választ, értékválasztásra sarkallva a látogatót, mellyel minden egyénnek, közösségnek, nemzetnek előbb vagy utóbb szembe kell néznie. Dönteni a szépség, jóság, igazság, szentség vagy a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök kísértése között" – fogalmazott a megnyitón mondta  beszédében Tóth Norbert, a tárlat kurátora.

A nagyszabású kiállításon -  mint azt Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta – a Kossuth-díjas Somogyi Győző 127 festménye és Párkányi Raab Péter 66 fotógrafikája látható,  a kurátori koncepciónak köszönhetően, a látogatót is döntési helyzetbe hozva.

A kiállítás április 30-ig tekinthető meg Fotó: Molnár Artúr

A kiállítás az  Árpád-ház szentjeit és Magyar hősök arcképcsarnoka mellett a Fenevad hatvanhat álarcát vonultatja föl.

A kiállítás megnyitásának az ünnepről kellene szólni, ám most, a történtek fényében, mégsem lehet úgy tekinteni erre a napra, mint ünnepre – ezt már Cser-Pakovics András polgármester mondta a megnyitón elhangzott beszédében, amelyben ugyanakkor utalt arra is, hogy a kultúra ilyen helyzetekben is kapaszkodót nyújt. A polgármester elmondta azt is, hogy a  Párkányi Raab Péter műveivel való találkozásra az idén még lesz más alkalmuk is lesz a fehérváriaknak.

Továbbá köszönetet mondott Szikora Jánosnak és Somogyi Győzőnek azon óriásbábokért, melyek a Királyi napok országosan ismert szimbólumaivá lettek. Szükség lesz a volt Fekete Sas szálloda felújítására, ami  hamarosan meg fog történni - jegyezte meg végül Cser-Palkovics András a megnyitón megjelent sokaságra célozva.

Videó: Molnár Artúr

A kiállítás megnyitóján, melynek elején a jelenlevők egy perces néma főhajtással adóztak a veronai busztragédia áldozatainak emléke előtt, két kiváló zenész Dresch Mihály és Csoóri Sándor is közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!