Hírek

2017.06.19. 19:25

Őri Tóth-kiállítással nyílt meg a Rönkfeszt

SZÉKESFEHÉVÁR Hétfőn láncfűrészek berregése, balták csattogása, vésők sercegése mellett megkezdődött a Rönkfeszt.

Majer Tamás

A Szabadművelődés Háza rendezvényén tegnap a faszobrászok belevágtak a munkába, vagyis a rönkökbe, hétvégére kell elkészülniük. Arról érdeklődtünk az alkotóknál, tudják-e már, mi lesz a farönkökből kezük és a vésőik munkája nyomán.

Horváth János, aki Őri Tóth Istvánnal és Kudor Ferenccel együtt 2000-ben a mostani Rönkfeszttel megidézett Faszimpózium életre hívója volt, most is az alkotók között van. Még a munka legelején kérdeztük, milyen szobrot tervez. Szavai egy Michelangelónak tulajdonított mondást idéznek, miszerint minden kőben benne van a szobor, csak a felesleget kell lefaragni róla.

- Mindig a fa mondja, mi lesz belőle. A városhoz, esetleg a helyszínhez, a vízhez kapcsolódó motívumot szeretnék, de előre ezt nem lehet megmondani - felelte a székesfehérvári faszobrász, festőművész.

Horváth János szerint a rönkfaragásban az idő rövidsége lesz a legnagyobb kihívás Fotó: a szerző

A Derkovits-ösztöndíjas, hantházi Kiss Dániel ellenben kész tervvel jött. Szerinte erre az idő rövidsége miatt szükség van. Michelangelóról hallva ő is citálta a mestert.

- Nem legyőzni, hanem irányítani kell az anyagot - idézte.

Az Erdélyből, Sepsiszentgyörgyről érkezett Éltes Barna elmondta, hogy az itt elkészített szobra motívumszerkezete kötődik majd az eddigi formavilágához, de végső soron a fa organikus formája diktál.

- Most vízszintes a rönk, kivágták, meghalt. Vízszintesek a bevásárlóközpontok is, nem úgy a templomok,
az élő, lombos fák, vagy akár mi, emberek. Ami él, felfelé tör. Vissza kell állítani a fa függőlegességét, más kontextusban, szoborként kapnak majd e rönkök új életet - beszélt az alkotás mögött megbúvó gondolatról.

A Rönkfeszt első hivatalos eseménye a 2010-ben elhunyt Őri Tóth István fényképész Imression című emlékkiállítása volt, amelyen rendhagyó módon nem az ő képeit, hanem a közeli barátok gyűjteményéből származó, Őri Tóth Istvánt ábrázoló fotókat és
a korábbi faszimpóziumokon készült képeket mutatták be. Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere és a jó barát, Fülöp Gyula, a Szent István Király Múzeum címzetes igazgatója nyitotta meg a kiállítást: - Látjátok a képeken is (emlékeztek is rá), mindig mosolyog, néha vigyorog, mérgesnek nagyon ritkán láthattuk - beszélt a képekről és emlékezett vissza Őri Tóth Istvánra érzelmektől sűrű beszédében Fülöp Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!