Hírek

2013.01.10. 06:53

Önmagunkba vetett hittel, a kudarc ellen

Székesfehérvár – Karácsony előtt jelent meg Nyerges Tamás könyve. Az egyébként műszaki vonalon tevékenykedő férfi nem írónak készült, néhány éve, amikor kudarcélmények sora érte, olyan esetek, melyeket méltatlannak érzett, az írásban talált vigaszt, s nézett szembe önmagával.

Miskei Anita

A nap mint nap megélt impressziókból, eseményekből gondolatok születtek, s ezeket előbb kézirat formájába gyűjtötte össze Nyerges Tamás, majd közel egy év alatt könyvvé, esszékötetté formálta. Korábban is vetette már papírra gondolatait, amelyeket az interneten tett közzé a szerző, kollégái biztatására azonban összeállította írásait, kiadót keresett, s nyomtatott formában is megjelenhettek gondolatai.

- Annyi mindent tapasztalunk meg nap mint nap, közöttük sokat kudarcként élünk meg, pedig annál fontosabb a tapasztalatszerzés. S az, hogy megtanuljunk hinni magunkban, abban, hogy értékesek vagyunk – osztotta meg velünk gondolatait a LélekÖrvény című tanulmánykötet szerzője. Aki elárulta, sok-sok megélt kudarc és magány után szembenézett önmagával, s akkor rájött arra, ha hisz magában, lassan, apránként minden a helyére kerül, a problémákra, kérdésekre válaszokat, megoldásokat talál.

Nyerges Tamás gondolatainak nagy része éppen abban az életszakaszában fogalmazódott meg, amikor magányos volt (Fotó: Lovász Lilla)

– Azért félünk a magánytól, mert akkor hirtelen szembe találkozunk önmagunkkal. Az volt a célom ezzel a kötettel, hogy az olvasókban gondolatokat ébresszek, s arra késztessek mindenkit, hogy gondolkodjon, tanulja újra a gondolkodás képességét. Megélt problémáimat, kételyeimet osztom meg, s úgy vélem, saját korosztályomnak szól. A 25 és 45 éves kor közöttiekben szeretném felszakítani az „aha” érzést azzal, hogy rávilágítok az általam megélt gondokra, méltatlan helyzetekre. A fiatalabbak még nem, az idősebbek talán már nem értik a felvetett gondolatokat, sokan pedig bizonyára megélték, már túl vannak rajta. Mégis úgy vélem, ha valaki elolvassa a könyvemet, nem egyszerűen egyetért, pozitívan reagál, hanem vitatkozik, érvel, gondolkodik. Ez az én célom, s az, hogy mindenkit ráébresszek, élje meg az életét, s higgyen önmagában – mondta a szerző.

Végül elárulta, bár dolgozik, a munka mellett is szakít időt arra, hogy a könyvben felvetett gondolatok hátterébe vezesse az olvasót egy újabb műben, sőt, arra is nyitott, hogy a ma, s holnap megélt élményeit újra egy kerek egésszé formálva megossza másokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!