Hírek

2009.07.16. 02:29

Önkéntes riasztás - ünnepeltek a polgárőrök

Zámoly - Tizedik alkalommal ünnepeltek együtt a megye polgárőrei hétvégén. Számot adtak erősségeikről és áttekintették az előttük álló feladatokat. És persze szórakoztak is...

Fejér Megyei Hírlap

A házigazda Zámolyi Polgárőr Egyesület elnöke, Antal István elégedett a találkozó minden részletével. A megye hatvan tagszervezetéből érkeztek vendégek mintegy ezren, és a szervezők arra törekedtek, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző programot: - Kell a kikapcsolódás. 
Harmincketten, köztük két hölgy vállalták társadalmi munkában a mi falunkban a polgárőri feladatot. Szükség is van ránk, mert ha nem érzékelik jelenlétünket, visznek mindent, ami mozdítható. Érezhető a polgárőrség visszatartó ereje - mondta Antal István. - Jelenlétünknek köszönhető, hogy a megyében a középmezőnyben áll jelenleg a bűnözési statisztikánk, bár a szőlőhegyen még erősítenünk kell. Létre kell hoznunk egy gyors reagálású csoportot is. Idén a legtöbb munkánk az útépítés miatt volt, de kerestünk és találtunk meg elkóborolt idős embert, és amikor két alkalommal robbanó testeket találtak az építők az árok szélesítése közben, mi biztosítottuk a teljes útlezárást. 
A csákvári Gyémánt gospelkórus fergeteges hangulatot teremtett a színpadon. Sokan állták őket körbe, a kincsesbányai Baráth János is társával, Lakk Ildikóval. Mindketten polgárőrök. János itt kapta meg a Pogárőr Érdemrend bronz fokozatát.

- Családi vállalkozás a miénk a rend védelmében - mutatkoznak be nevetve, kiderül, János testvére, András is polgárőr, édesapjuk önkéntes rendőr volt, Ildikó testvére pedig jelenleg a falu körzeti megbízottja. Számos éles bevetésen voltak. Két hónapja egy igazoltatás elől menekülő autónak eredtek nyomába. Félelmet nem éreznek, bár a polgárőrök testi épségük védelmére nem használhatnak fegyvert, gázspray-t is csak egy egészen új rendelet engedélyezi.

A polgárőrnapon a vérhiány miatt a véradók is kiszálltak: negyvenen jelentkeztek a rend önkéntes őrei közül véradásra. Ez volt a remélt minimum - mondták elégedetten a Vöröskereszt munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!