Hírek

2013.09.11. 14:58

Olcsóbb melegvíz a Tóvárosban

Köbméterenként nyolcvanhat forinttal olcsóbban kapják a melegvizet annak a székesfehérvári tóvárosi épületnek a lakói, amely tetejére napkollektorokat szereltek fel.

Házi Péter

Egy mintaprojekt keretében a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet 65-66-67. számú házának tetejére napkollektorokat szereltek fel a szövetkezet, a Széphő és egy cég együttműködésében. 

– A város középtávú energiastratégiájában foglaltak szellemében saját finanszírozásban valósítottuk meg a beruházást. A projekt a zöld energia hasznosításának első lépése Fehérváron a távhővel ellátott területeken – mondta Szauter Ákos, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási igazgatója, aki ismertette, évi 1200 köbméter melegvíz előállítására méretezett rendszert alakítottak kiSzabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke a kezdetektől részese a beruházásnak: – A munka egy hónapig tartott, a lakók legkisebb zavarása nélkül, első osztályú minőségben történt.





A rendszert a Széphő üzemelteti legalább tíz évig, s közben tíz százalék kedvezményt biztosít a lakások használati melegvíz díjából a napkollektorokkal megtermelt hőmennyiség mértékének alapulvételével, azaz a lakók a köbméterenkénti 882 forint helyett 794 forint melegvízdíjat fizetnek. A tíz év lejárta után – amennyiben az együttműködés folytatása mellett döntünk –, a Széphő további kedvezmény nyújt, amelynek mértéke legalább harminc százalék. Ennek fejében csupán munkaterületet és egy 12 négyzetméteres helyiséget kellett biztosítanunk – árulta el a részleteket Szabó Ernő.

Ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, akkor a jövőben további épületeket vonnának be a környezetbarát és energiatakarékos használati melegvíz-ellátást biztosító programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!