Hírek

2017.08.25. 12:40

Olcsó, gyors, praktikus közlekedési eszköz, sőt, lélegzetelállító látvány- és extrémsport is a roller

SZÉKESFEHÉRVÁR A Bregyó közi, extrém sportokra kialakított pálya fényes paradicsoma a rollerezés ifjú bajnokainak.

Majer Tamás

A Bregyó közi Ifjúsági és Szabadidő Központ extrém sportokra, BMX-ezésre, gördeszkázásra, görkorira is kiváló és az utóbbi években hódításba kezdő extrém rollerezés merész kalandorai is imádják. Az őrület kisgyerekkortól hódít, a tízéves Barnus már leadta öccsének az utcai közlekedésre optimalizált, összecsukható rollert. Neki már freestyle verzió van a kezében és a talpa alatt. S ezzel együtt a szabadság mámorító érzése, ahogy végigszáguld, le- és felgurul, ugrik a Bregyó pályájának rámpáin, akadályain.

A Franczia család egyébként Veszprémből ruccant át Fehérvárra. Egy iskolai atlétikai versenyen voltak itt legutóbb, ekkor találtak rá a rollerezésre is kiváló pályára. Barnus az egyik népszerű videómegosztó oldal friss bejegyzéseit lesi odahaza, onnan próbálja meg eltanulni a legújabb kunsztokat. Jellemző az extrém sportosokra, hogy bár ismeretlenként jöttek a Bregyóba, mégis hamar befogadták a gyerekeket a pályán cikázó rolleresek, mesélte Judit, Barnus édesanyja. Megnézték az „új fiú" gépét, s ellátták néhány jó tanáccsal is.

A tesókat, Barnabást és Petit a szomszéd megyeszékhelyről, Veszprémből hozta át rollerezni a székesfehérvári rollerpályára Francziáné Stankovits Judit és Franczia Péter. Judit igazán harcedzett, Barnus BMX-es versenyein szurkolva megszokta már, hogy nem kell minden, félelmetesnek tűnő mutatvány, trükk miatt aggódnia

Egyre többen használják városi közlekedésre gyerekkorunk kedvenc óvodai játékszerét, a rollert. A régi-új járgány ugyan aligha szorítja ki a kerékpározást, de még ahhoz képest is egy sor előnnyel bír. Kicsi, fel lehet vinni a buszra, a vonatra, s nem kell a szállításáért fizetni. Talán sok autós is kipróbálja majd. Az utcai közlekedésre kialakított rollerek összecsukhatóak, így az irodákban vagy a tantermekben is elférnek. Fizikaórán, a gyorsulás tanulásakor kísérletezni is lehetne velük... Sőt, a roller nemcsak klassz alternatíva a városi közlekedés használatos válfajaira, de izgalmas sporteszköz is.

Egyelőre kevés verseny van, de várhatóan ezek száma is növekszik

A Bregyó közi, BMX-ezésre, gördeszkázásra, rollerezésre megtervezett pálya mellett találkoztunk Danis Bencével, Fantoly Márkusszal, Esztergályos Balázzsal, Kárai Lászlóval és Bajka Lászlóval. Oroszlányból jöttek át rollerezni.

Amikor beszélgetni kezdtünk a srácokkal, már az első mondatoknál meg kellett állnunk egy telefoncsörgés miatt. A szünetben pedig Bencéék máris okostelefont ragadtak, és rövid videót röpítettek fel az internetre, ajánlva a haveroknak, a családnak az újságot, amelyben majd benne lesznek. Ez a jelenet jó példa arra, mennyire szeretnék magukat és rolleres tudásukat ország-világ előtt megmutatni. Van is mit nézni a trükkjeiken! Szenzációs kunsztokra képesek.

Az összecsukható rollerek közlekedésre jók; pályára a freestyle kell

A tizennyolc éves Bence szerint maga az extrém rollerezés az elmúlt négy-öt évben erősödött meg.

- Volt egy biciklim, ami tönkrement, de a pincében találtam egy összecsukható, régi rollert. Előbb csak gurulgatni kezdtem, aztán egyre több trükköt is kitanultam, ennek már hat éve, azóta űzöm, hajtom - mesélt a kezdetekről Bence.

Fantoly Márkusznak a szaltó is megy, pedig csak két éve rollerezik Fotók: Koppán Viktor

Fantoly Márkusz tizenhét éves, ő tatabányaiként csatlakozott a bandához, s nagy szó a társaságban, hogy neki a „könnyebb" kormány- és vázpörgetős mutatványok és forgások mellett a szaltó is prímán megy, annak ellenére, hogy csak két éve rollerezik. Előtte sokáig BMX-ezett.

Az oroszlányi-tatabányai baráti társaság sokszor autózik át Székesfehérvárra, hogy használja a Bregyó extrémsportokra tervezett pályáját

A roller mint fiatalos, extrém sport, de egyben környezetbarát közlekedési megoldás, úgy tűnik, lassan összeér az okos tárgyak világával is. Jönnek az új csodajárgányok! Nemzetközi kiállításokon már kipróbálható egy ultrakönnyű e-roller is, amely okostelefonos applikációval csábít. Az új cucc blokkolásgátló fékrendszerrel és sebességtartó automatikával is bír, akkumulátorral bővíthető.

Alighanem sokan „nyergelnek" majd át az egyre menőbbé váló rollerekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!