Hírek

2009.08.06. 02:26

Ökotáskából béka

Székesfehérvár - A Barátunk a Föld Kft. egy hónapja ajándékozott a Bátky utcai játszótérnek egy embernagyságú békát, ami szemetesként működik, és környezettudatosságra nevel.

Fejér Megyei Hírlap

A Bátky Zsigmond utcának már állandó lakója lett az a nyolcszáz kilós színes betonbéka, amit egy hónapja költöztetett a játszótérre a Barátunk a Föld Kft. Az ökotáskák gyártásával foglalkozó cég egy olyan környezettudatos irányvonalat képvisel, melynek legfőbb célja Földünk, országunk védelme. Jelképükkel, a zöld pillangóval is a figyelmet próbálják fölhívni világunk törékenységére. S hogy mi köze van a pillangónak a békához? A Barátunk a Föld Kft. az ökotáskák értékesítésével szerzett összegből állatfigurás hulladékgyűjtőket vásárol, amelyeket aztán játszóterekre állít ki, vagy iskoláknak, óvodáknak adományoz. 
- Pedagógiai jelleggel helyezzük ki a szobrokat, mert számunkra fontos, hogy a gyerekek korán megtanulják a környezettudatos gondolkodás alapjait. A béka segít a kicsiknek, hogy a szemetet ne a földre, hanem a gyűjtőedénybe dobják. A jövő társadalmáról van itt szó, ezért is szükséges, hogy időben megismerkedjenek a környezetvédelem fontosságával - mondta Árvai Gergely ügyvezető.A hulladékgyűjtők Burlovics Zoltán szobrászmester alkotásai. A Barátunk a Föld célja természetesen minél több ilyen állatfigurás szemetes elhelyezése a városban. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy mind több cég csatlakozzon ehhez az irányvonalhoz. Mónika ottjártunkkor éppen a nagymamájával múlatta idejét a játszótéren. Megosztotta velünk, hogy a békát mindenki szereti, és szívesen dobják bele a szemetet. A nagymama, Keller Istvánné szerint több ilyen hulladékgyűjtő kellene a városban, hiszen a nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. - Az embernagyságú béka színes és figyelemfelkeltő. Azonnal észrevettük, amikor ide helyezték. Nincs az a kisgyerek, aki ne dobná szívesen a táljába a csokispapírt - mesélte a nagymama, aki unokájával gyakori vendég a játszótéren. A béka hulladékgyűjtőként funkcionál, mégis a gyerkőcök kedvence, és megjelenése óta jobban ügyelnek a környezetükre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!