Hírek

2013.01.30. 19:00

Nyomkereső kutya rapsicot fogott

Több mint két évig okozott súlyos fejtörést a vadászoknak az a rapsic, aki kedden került rendőrkézre. Egy rendőrkutyának főszerep jutott az elfogásban.

Zsigó Ferenc

Nikon. Így hívják a kőszárhegyi körzeti megbízott, Lencsés Gábor rendőr törzszászlós három éves németjuhász nyomkereső kutyáját. Az eb szerdán nekünk is bemutatkozott, amikor a rapsicfogás helyszínén, a Szabadbattyánhoz tartozó Felsősomlyó határában beszélgettünk a történtekről. Ott volt még a sajtómunkásokon kívül Kuti Szabocs vadász, aki a határt járva megtalálta azt az őzbak tetemet, ami remélhetően az utolsó áldozata az évek óta rapsickodó,  most őrizetbe vett orvvadásznak.

Lencsés Gábor, Kuti Szabolcs és az elfogás főszereplője, Nikon (Fotó: Gregority Antal)

- Jó két éve már, hogy rendszeresen találtam csapdákat, időnként elpusztult, megfulladt állatokat, sejtettem is, hogy ki teszi ki a hurkokat, de nem volt egyértelmű bizonyíték - mondta Kuti Szabolcs, mielőtt rátért volna a keddi történésekre.

- Most, amikor kedd reggel megtaláltam a friss, szinte még meleg állattetemet, azonnal hívtam a polgárdi rendőrörsöt, ők szóltak Gábornak, aki Nikonnal, a kutyával együtt hamar ideért - folytatta a vadász.

A szerencsétlen őzbak sokat szenvedett, mielőtt megfulladt a hurok szorításában. A tetem körül a havon egyértelműek voltak a haláltusa nyomai. A nyomkereső kutya szagot fogott a hóban látott cipőnyomokon, majd Gáborral és Szabolccsal együtt elindult vissza, a falu felé.

- Szembe jött velünk két férfi, egy Trabant motorházfedelét kötélen húzták maguk után - folytatta a történetet Lencsés Gábor, Nikon gazdája. Egyértelmű volt, hogy az őzbaktetemért mennek, de először azt mondták, tűzrevaló fát akartak keresni az erdőben. Az egyiküknél talált kések, ollók és egyebek is azt sejtették azonban, hogy valami másra készültek - mondta a körzeti megbízott. (Egy tapétázó kés is volt a később őrizetbe vett rapsicnál, amit általában zsigerelésre szoktak használni.)

A szerdán kiadott rendőrségi közlemény szerint a polgárdi nyomozók később házkutatást tartottak a késes férfinél, ennek során több méter hosszú, ugyanolyan sodronydrót és perlon zsinór került elő hurkolásra előkészítve, mint amilyennel az őzbakot elejtették. Ráadásul a házkutatásra menet a rendőrök Felsősomlyó határában egy másik csapdába esett őz tetemét is megtalálták. A két elejtett vad értéke többszázezer forint. Mindezek után a kihallgatott 45 éves férfi részletes beismerő vallomást tett gyanúsítotti kihallgatása során - tudatta szerkesztőségünkkel Kész Mónika, a megyei főkapitányság szóvivője.

Nikon nagyon ügyes volt, amikor követte a hóban talált nyomot (Fotó: Gregority Antal)

"Aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza (...), vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő" - fogalmaz a nemrég módosított Btk., de az egyértelműség kedvéért ugyanott olvasható ez is: "A fentiek szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik..."

Az őrizetbe vett férfi társa állítólag nem tudott semmit, ő fát gyűjteni ment, így jelenleg tanúként szerepel az ügyben.

Kuti Szabolcs szerint sokan jól megélnek a rapsickodásból, ugyanezt mondja Németh Sándor is, aki a Fülei Nimród Vadásztársaság elnökeként ugyancsak hallott a keddi esetről. Ő is kereste szerkesztőségünket szerdán, hogy elmondja, nagyon elszaporodtak a hasonló esetek, ami miatt elhatározták, hogy a rendőrökkel közösen sűrűn fognak szervezni rapsicfogó éjjeli portyákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!