Hírek

2017.04.27. 14:10

Nyolcmilliárd egészségügyi fejlesztésekre - jelentette be az államtitkár a fehérvári kórházban

Székesfehérvár - A közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók költhetnek újabb 8 milliárd forintot a közeljövőben betegbiztonsági fejlesztésekre – jelentette be csütörtökön a fehérvári kórházban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

S. Töttő Rita

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban jelentette be csütörtökön a következő nagy egészségügyi pályázat irányvonalát Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. A helyszín oka pedig – árulták el a sajtótájékoztatón –, hogy az eddigi egészségügyi fejlesztések egyik jó példája a fehérvári kórház.  Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: a következő ciklusban a   betegbiztonság fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, mely   kapcsán közel 58 milliárd forintnyi forrást használnak majd fel. Ennek keretében nyitnak meg most egy 8 milliárd forintos pályázatot a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók számára.

A  projekt keretében a szolgáltatók négy témában pályázhatnak:  a kézhigiénia,  a betegazonosítás, a gyógyszerezés, valamint a laboratóriumi fejlesztés területén  igényelhetnek önerőmentes forrást. Minimum 20, maximum  200 millió forintra pályázhatnak – részletezte Schanda Tamás, hozzátéve: a fejlesztéseket 1 vagy maximum 2 év alatt végre kell hajtani.

A betegbiztonság fejlesztését célzó projektek finanszírozása azonban önmagukban még nem jelentenek  eredményes alkalmazást is – tette hozzá az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár –, ezért kiegészítik a 8 milliárdos pályázatot egy másik fejlesztéssel. Ennek keretében szakpolitikák, módszertanok, képzések kidolgozására kerülhet sor, melyek alkalmasak lesznek a szervezeti kultúra megváltoztatására, a betegbiztonsági kultúra kialakítására. E felhívás keretében lakossági betegbiztonsági kampányok elindítására szintén lehetőség nyílik, hogy a lakosság is megfelelő információkat szerezzen.

– Mindezek a fejlesztések azt szolgálják, hogy csökkenjen az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás, és növekedjen a betegek és a hozzátartozók elégedettsége –szögezte le Schanda Tamás.

Csernavölgyi István,  Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a bejelentést követően azt nyilatkozta: a fehérvári kórház részt vesz a pályázaton, a higiénia fejlesztése, a gyógyszer-adagolás egyszerűsítése,  a járóbeteg szakellátó hálózatfejlesztése,  valamint a humánerőforrás helyzetének javítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!