Hírek

2013.07.21. 20:34

Nyersen is ízesen - Új étkezési életmód terjed

Székesfehérvár - Vissza a természethez - ez a fő mottója annak az új irányzatnak, amely egyre többeket csábít étkezési szokásaik megváltoztatására. A nyersevés gasztrokalandnak sem utolsó, de vannak, akiknek életmódjává vált a módszer.

S. Töttő Rita

A nyersevés természetesen nem újkeletű jelenség, bár Magyarországon még csak mostanában kezdenek ismerkedni vele közelebbről a bátrak. Lénárt Gitta, egy fővárosi nyersevéssel foglalkozó akadémia szakmai vezetője mesélt e táplálkozási szokásról:

- A  feldolgozott, főtt ételek tápanyag-összetétele eltér attól, amire az emberi szervezet, az emésztőrendszerünk az évezredek alatt kifejlődött. A legtöbb civilizációs betegség hátterében a helytelen életmód, rossz táplálkozás áll. Minél inkább visszatérünk a természetes ételek fogyasztásához, vagyis nyers zöldségekhez, gyümölcsökhöz, diófélékhez, magokhoz, csírákhoz, annál jobban megerősödik immunrendszerünk, a sejtjeink megtelnek vitaminokkal, enzimekkel, ásványi anyagokkal, és helyreáll szervezetünkben az egyensúly - magyarázza Gitta, aki elárulja azt is, mi a módszer lényege: napi étrendünk legalább 70 százalékát nyers, feldolgozatlan ételnek kell kitenni. - A szervezetünkben hatalmas változásokat tapasztalhatunk, megnő az energiaszintünk, helyreáll szerveink funkcionális működése, beáll az ideális testsúly, régen fennálló krónikus problémák tűnnek el.

Gusztusos finomságokat készít nyers alapanyagokból Fent Mariann (Fotó: S. Töttő Rita)

Mégis, kinek javasolt? - Mindenkinek, aki csak egy kicsit is szeretné jobban érezni magát - árulja el Gitta, aki szerint naponta először 1-1 fogást cseréljünk le nyers ételre, ami legyen akár egy nagy tál friss gyümölcs vagy egy tál saláta, majd később növeljük ezt az adagot.

- Minél többféle ételt kóstolunk meg, annál természetesebb lesz majd ilyen ételeket enni. A nyerskonyhában is van gasztronómia, csodás leveseket, főételeket, de még édességet, tortákat is lehet ilyen módszerrel készíteni. Azon túl, hogy ezek az ételek egészségesek, és fantasztikus hatással vannak a szervezetünkre, még finomak is - lelkendezik a nyersevő hölgy, akihez csatlakozik a fehérvári Fent Mariann is, aki szintén belevágott az életmódváltásba:

- Kisebbik lányomtól kaptam karácsonyra egy nyersevéssel foglalkozót könyvet, hogy ne kelljen annyit és olyan sokáig főzni. Nem gondoltam akkor még, hogy ebből életmód lesz, mégis szinte azonnal belevágtam. Azóta már szinte csak így étkezem, és sokkal jobb a közérzetem, jobban érzem magam. Korábban sokszor voltak gyomorpanaszaim, a kórházban azt mondták, kevés az emésztőenzimem, ezért a nehéz ételek után nagyon rosszul tudtam lenni. Nos, ez teljesen megszűnt, de a fejfájás is - meséli Mariann, aki férjének is gyakran készít nyers ételeket. A reggelijük például szinte mindig  zöld turmix, különféle levelekből:  spenót, karalábélevél, reteklevél, mángold, pasztináklevél, petrezselyem, céklalevél, bármi, aminek épp szezonja van vagy beszerezhető.  - Almát és banánt is teszek bele vagy sárgabarackot, hogy édesebb, lágyabb legyen az íze, plusz citromlével ízesítem. Lehetne hozzá adni fahéjat, gyömbért, mézet vagy fügét, de én így szeretem.

Délben Mariann gyakran fogyaszt úgynevezett nyers kenyeret, amely finomra aprított zöldségből, hajdína csírából, lenmag lisztből áll. - Ez az alapanyaga sokféle ételnek, de akár fasírozott is készülhet belőle - tudjuk meg. A kenyérfeltét pedig mandulából készül, amelyet útifűmag héjával sűrít. Persze ennél a diétánál sem feltétlenül az a lényeg, hogy teljesen szélsőséges irányban táplálkozzon az ember, de az tény: minél több nyers ételt illesztünk a napi étrendünkbe, annál egészségesebbek leszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!