Hírek

2017.01.24. 20:30

A rendelőt két éve felújították – miért maradt el a felvonó?

Székesfehérvár - Kiböjtölték a Mészöly Géza utcai rendelőbe járók, hogy megvalósuljon az évtizedes ígéret: nyárra lesz lift a rendelőben!

Házi Péter

A szóban forgó épület emeletén több szakrendelés és háziorvosi rendelők is működnek, a lépcsőket lift híján naponta százas nagyságrendben koptatják a betegek. Nem véletlen, hogy a lift megépítését eddig minden polgármester felvetette. A rendelőt 2015-ben mintegy negyvenmillió forintból szépen felújították, ám a lift akkor is elmaradt.

Információink szerint azért húzódik a dolog, mert a lift csak egy külső liftházban férne el, ám ha ezt megépítik, az rálóg a szomszédos telekre. Megtudtuk: egy jogszabályi változásnak köszönhetően a dolog felgyorsul, a földmérő már készíti a telekalakításhoz szükséges dokumentációt, és a hatósági engedélyek beszerzését követően nyáron már működhet a lift.

Bár szerencsére csak kéthavonta jár a háziorvosához, Szabó Balázs úgy gondolja, nagy igény, nagy szükség lenne a liftre, lévén, az idősebb korosztályból is sokan látogatják a rendelőintézetet - az első emeletre pedig nem csak nekik nehéz felérni
Fotó: Koppán Viktor

Bár a Mészöly Géza utcai rendelő bizonyos mértékig akadálymentesített, mégsem teljesen elégedettek az odajárók, akiket arról kérdeztük, hallottak-e egyáltalán a lift beépítésének tervéről, illetve mi a véleményük róla, szükségét érzik-e?

Csepregi Jánosné azon szerencsések közé tartozik, aki ritkábban látogatja a Mészöly Géza utcai rendelőintézetet, és ha jár is ott, elsősorban a gyógyszertárból vált ki gyógyszereket. Azt mondja, számára emiatt nem fontos a lift megépítése, de annak, aki a mozgásában korlátozott, biztosan sokat jelentene. Rácz Mihály viszont sűrűn jár a rendelőbe, épp ezért szükségét érzi a liftnek. Tapasztalja, hogy sokan járnak oda, ráadásul sokan közülük mozgáskorlátozottak is. Az biztos, hogy drága lehet egy lift - emeli ki, hozzátéve, hogy ez sem egy utolsó szempont.

Részint az árkérdésre próbált megoldást találni Jutka, aki azt javasolta, hogy a nehezen kivitelezhető, beszállós lift helyett érdemes lenne egy karfás változatot kialakítani. Ebbe ugyanis nem beszállniuk, hanem beleülniük lehetne a mozgáskorlátozottaknak, és a kialakítása nem tenné szükségessé az épület ismételt szétbontását - amely ismét bosszúságot okozhatna az odajáróknak. Jutka már korábban is hallott és olvasott a liftről, számára nem volt újdonság a hír, és bár csak háromhavonta jár az orvoshoz, ez szerinte egy pozitív fejlesztés lenne; sajnálja, hogy ilyen hosszan húzódik az ügy.

Zsolt, bár most járt először a rendelőben, ismeri a kialakítását, és tudja, hogy lenne igény a liftre. A környéken sok a nyugdíjas, akiknek már az alsó szintre is nehéz feljutniuk, nemhogy az emeleti rendelőbe - ezt mindenképpen érdemes lenne szem előtt tartani, mondja. Bachstetter Ferencné mindezt személyes tapasztalatokkal is alátámasztotta: sok idős esett már el a lépcsőn, hiába készítettek mellé kapaszkodót könnyítésképpen. Ezekben az esetekben természetesen ellátták őket az ottani orvosok, vagy a sérülteket továbbküldték kivizsgálásra másokhoz. Szóval az ellátással teljesen elégedett, de a szépen felújított rendelőben véleménye szerint is hasznos lenne egy lift.

Ebből a képből ugyan nem derül ki, de ez az a lift, ami már nagyon várja, hogy beépítsék
Fotó: Koppán Viktor

- Január elsejétől egy jogszabályi változásnak köszönhetően elhárult az akadály, és telekalakítás útján rendezhető a kérdéses telek sorsa. A földmérő már megkezdte a dokumentáció elkészítését, és a szükséges hatósági engedélyek beszerzése után nyárra állhat a lift - tudtuk meg a jó hírt Bóka Viktortól, Székesfehérvár jegyzőjétől.

A liftet egyébként már meg is vásárolta az önkormányzat, a városgondnokság raktárában várja, hogy beépítsék, és szolgálhassa, és fel-le szállítsa a rendelőbe érkezőket.

Lassú folyamat

Az akadálymentesítés Magyarországon az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény által vált meghatározott területeken - kötelezővé. 1998. január 1-jét követően minden új építésű vagy felújítandó, átalakítandó középület tervezésekor és a kivitelezés során is kötelező figyelembe venni és érvényesíteni az akadálymentesítés szempontjait. Sajnálatos módon azonban ez ma Magyarországon nem mindig valósul meg. Az 1998-évi törvény már konkrétan szabályozza, hogy a közintézményeknek akadálymentesnek kell lenniük, azonban a folyamat nagyon lassan indult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!