Hírek

2013.07.24. 15:05

Nyári szülői egyszeregy

Számos örömöt tartogat még a nyár, de azért nem árt felkészülten fogadni a veszélyhelyzeteket is, főleg, ha már kisgyerekes szülő az ember.

S. Töttő Rita

A nyár a gyerekek kedvenc időszaka, s nem csak azért, mert ilyenkor több a szabadidejük, hanem azért is, mert többet vannak együtt velük a szülők... Akik igyekeznek mindig megfelelő és biztonságos körülményeket biztosítani a picik számára, hogy új és elsősorban pozitív élményekkel gazdagodjanak. Ehhez azonban elővigyázatosság és felkészültség szükséges. Ebben segít nekünk Horváth Éva, fehérvári gyermekorvos, aki nyári tanácsokkal látja el a szülőket.

Fent Fruzsinának, a székesfehérvári édesanyának fél szeme mindig a gyerekeken van a strandon is - kislánya, a nyolc hónapos Szőke Kamilla és a pici unokatestvére, az 5 éves Simondán Melinda együtt pancsolnak medencében, tengerben (Fotó: S. Töttő Rita)

NAPFÜRDŐZÉS

Az első lényeges téma a kisgyermekes szülők esetében mindig a napozás kérdése. Három hónapos kor alatt egyáltalán ne vigyük napra a babát – hangsúlyozza a gyermekorvos. Később azonban már azért szüksége van a szervezetnek a napfényre.

– Nyáron csak csecsemőknek kell szedniük a D-vitamin cseppeket, 1 éves kor fölött azonban elég ilyenkor a napfény – kezdi a doktornő. – Volt időszak, amikor eltúlozták a napfény káros hatásait, ezért mindenki félt tőle, de mára átlendültünk ezen és tudjuk, elismerjük az előnyeit is. Persze pici babát tűző napra ne vigyünk, csak félárnyékba menjünk vele, s gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről., amely 30 fölötti faktorszámú, gyógyszertári krémet, sapkát és kis pólót jelent – teszi hozzá Horváth Éva.

INNI, INNI, INNI

A folyadékháztartás labilitása, az intenzívebb párolgás miatt egy kisgyereknek több folyadékra van szüksége. Egy éves kor alatt forralt vagy babavizet, fölötte pedig a jó minőségű csapvizet itassunk a gyerekkel.

SZEMÜNK FÉNYE

Szaladgáló kisdedeknek, akiknél már nem tudunk ügyelni arra, hogy a nap ne süssön a szemükbe, megfelelő, jó minőségű napszemüvegre is szükségük van – javasolja a gyermekorvos – hiszen a káros sugarak a szemre is hátrányosan hatnak.

PANCSOLÁS EGYEDÜL

Mihamarabb tanuljon meg úszni a gyerek – tanácsolja Horváth Éva, – mert az nagy biztonságot ad vízpart mellett, de leginkább az a jó, ha mindig van mellette felnőtt. Emellett el kell mondani a gyereknek a veszélyforrásokat: ha bemegy a vízbe, ne nyomkodja a másikat a víz alá, ne játszanak "ki marad tovább a víz alatt" játékot, és felhevült testtel se ugorjon bele a vízbe. Próbáljuk megtanítani arra is, hogy ha valaki a közelében balesetet szenved, szóljon egy felnőttnek, illetve ha már elég nagy, tanulja meg az újraélesztést.

KLÍMA AZ AUTÓBAN

Nem kell lemondanunk az autóklímáról a kisbaba miatt, de mindenképp szükséges mértéket tartani! A szülő legyen mindig elővigyázatos, tisztított legyen a klíma, mert különben gombaspórákat, polleneket lövell az utastérbe, amely betegséget okozhat. A belső hőmérséklet – mondja a doktornő –, ne menjen 25-26 fok alá, mert a kinti-benti nagy hőkülönbség miatt szintén megbetegedhet a gyerek is és a szülő is. S talán tanácsolni sem kéne, de azért mégis: ne a kisbabára fújjuk a hideg levegőt!

ALLERGIÁK

Ha messzi tájakra megyünk, szívesen megkóstoljuk a helyi specialitásokat. De a kisgyerek, ha még nem találkozott az ismeretlen ételekkel, például halfélékkel, tenger gyümölcseivel, s amelyekhez nincs hozzászokva, ne ilyenkor próbálja ki, mert megeshet, hogy allergiás tünetei lesznek.

ROVARCSÍPÉSEK

Legyen nálunk mindig allergia elleni szer, 2 éves kortól pedig már célszerű a kullancs elleni védőoltást is beadatni. A kullancsot csípése után 24 órán belül célszerű eltávolítani, mert azon belül kisebb eséllyel kap Lyme-kórt, illetve nem is kap. Ezért kullancs kiszedő csipesz is legyen nálunk mindig!

JÁTÉK A HOMOKOZÓBAN

Biztonságos játszótér az, ahol távol tudják tartani a macskákat, kutyákat a homokozótól. A macska ürüléke ugyanis toxoplazma fertőzést, a kutyáé pedig többek közt féregfertőzést okozhat. Játék után mindig alaposan kezet kell mosni, de a gyermekorvos ajánlása szerint ne is egyen a homokozó közelében, mert a kezén lévő vírusok, baktériumok így bizony könnyebben a szervezetébe kerülhetnek.

FÜRDÉS MEDENCÉBEN, TÓBAN

Medencébe egyéves kor fölött vigyük a babát – javasolja Horváth Éva, természetes vízbe pedig 2 éves kor fölött. Ha mégis előbb próbáljuk, arra figyeljünk, hogy kezére, szájára, fülébe, szemébe ne kerüljön a víz, hiszen ahol sok ember fürdik, ott bizony sokféle kórokozó lubickol velünk együtt. Medencében a klórtartalom okozhat pluszban bőrproblémákat, ekcémát, kiszáradást.

HÁZIPATIKA

Néhány jó tanács, mi legyen nálunk feltétlenül, ha nyaralni megyünk: antiallergikum (receptre és a nélkül is kapható), kalcium csípések után, viszketéscsillapító kenőcs, napvédő krém, láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, székrekedés elleni szer, sebtapasz, kullancs kiszedő, fertőtlenítő gél vagy kendő, sebhintő por.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!