Hírek

2013.06.26. 13:46

Nyár, napfény, kockázatok a tóparton

Gárdony - A rendőrség, a pénzügyőrség szakemberei és a Máltai Mentőszolgálat oktatói tájékoztatták az újságírókat mindarról, amit a szezonról tudni érdemes. Veszélyekről, kockázatokról szóltak, majd figyelmeztetések tolmácsolására kérték a médiát.

Tihanyi Tamás

Sági János rendőr alezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetője szerdán a Velencei-tó partján kijelentette: minden évben kiemelt feladatot jelent  számukra a nyári turisztikai szezon, hiszen a bűncselekmények és a balesetek túlnyomó többsége  ezekben a hónapokban következik be. Ezért a legfontosabb, hogy a nyaralóvendégek, valamint a helyi lakosok számára ilyenkor is szavatolják a biztonságot. Ennek érdekében    erősítik a személyi állományt: a készenléti rendőrségtől huszonöt, a közszolgálati egyetemről öt rendőr, illetve hallgató érkezik. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól négy nyomozó dolgozik a nyári hónapokban a parton, ők elsősorban a szervezett, vagy szervezett-szerű bűnözés jelenségeire koncentrálnak.  A kapitány szerint ez már elegendő létszám ahhoz, hogy   teljesítsék mindazt, amit a társadalom jogosan elvár tőlük a közbiztonság érdekében.

A gárdonyi tájékoztatón vízből mentési bemutatót is tartottak (Fotók: Lovász Lilla)

Akciós fellépésre számíthatnak azok, akik jövedelmüket autófeltörésekkel, lopásokkal, betörésekkel kívánják idén nyáron kiegészíteni. De emellett kiemelt figyelmet fordítanak az egyenruhások a közlekedési helyzet alakulására: elsősorban a 7-es főúton lehet majd rendőrökkel találkozni, számítani kell sebesség-ellenőrzésre és gyakori alkoholszondázásra is.  Sági János hozzátette: a 7-es főút rendőri biztosítása azért  fontos feladat, mert ha az M7-es autópályán baleset történik, a forgalmat a tóparti útra terelik rá.

A vízirendőrök két szolgálati hajóval lényegében éjjel-nappal készenlétben lesznek. Tavaly a Velencei-tónál senki sem fulladt  vízbe, és összesen hatvan  fürdőzőt, csónakázót, horgászt, vitorlázót kellett kimenteni a hullámok közül. Idén sem fulladt még senki vízbe a tónál,  de tizenhét embert már ki kellett menteni.

Újságírói kérdésre válaszolva Sági János további adatokkal szolgált: ezek szerint tavaly 466 bűncselekményt követtek el a térségben, ezek közül 222 lopás volt. És persze nagy-nagy többségben ezek az esetek  a nyári hónapokra dátumozhatóak.

Elhangzott: lesz szállodai referens, aki kapcsolatot tart majd a szállásadókkal, a szálláshelyek vezetőivel, és idegen nyelvű panaszfelvételre is lehetőség nyílik:  szinte bármilyen nyelven, legfeljebb extrém esetben várni kell a tolmács érkezésére.

Végül egy kevésbé ismert jelenségről szólt Sági alezredes. Javítani kívánják az együttműködést a Balaton és a Velencei-tó rendőrei között, mert rájöttek, hogy gyakran ugyanazok követik el a bűncselekményeket  itt és ott is.

Süle József pénzügyőr százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér megyei Vám-  és Pénzügyőri Igazgatóságának igazgatója  a rendőrséggel való közös járőrözésről szólt. Elmondta: az ellenőrzések célja továbbra is a megelőzés, a jogkövető magatartás elősegítése. Elsősorban a számlaadási kötelezettség betartására, a foglalkoztatás jogszerűségére, az árukészlet és a leltár vizsgálatára figyelnek.  A helyzet egyáltalán nem rossz, ugyanis - mint ahogyan azt Süle százados megjegyezte - tavaly 28 közös ellenőrző-akciót  szerveztek  a rendőrséggel, a bírságolások száma azonban összesen csupán nyolc volt.


Már nem az idei az első év, amikor Sirák András velencei családorvos, mentőorvos és munkatársai  elméletben és gyakorlatban is  újraélesztésre oktatják a  rendőröket. Ennek jelentősége kézenfekvő és egyértelmű: nagyon sokszor éppen a rendőr az, aki elsőként odaér egy baleset, vagy bűncselekmény helyszínére. Az újságíróknak  bemutatták, miként tanulnak a mentősöktől a rendőrök, és hogyan mentenek a vízből.

A sekély víz is veszélyes lehet!

Sirák András mentőorvos arra kérte a sajtó munkatársait, tolmácsoljanak egy fontos figyelmeztetést a médián keresztül. Azt mondta, kevesen tudják, hogy a fulladások kétharmada olyan sekély vízben következik be, ahol leért volna az áldozat lába, ha fel tudott volna állni. Ezért nem szabad lebecsülni a veszélyt sehol sem:  elsősorban a szülőknek kell arra figyelniük, hogy gyermeküket ne tévesszék szem elől olyan vízben sem, amit nem gondolnak mélynek. A víz alá esve,  bukva ugyanis sokszor nem lehet tudni, merre van a fent, és a lent...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!