Hírek

2015.04.21. 17:02

Nő az illetmény, életpálya modell - Július 1-én lépnek hatályba a törvények

Székesfehérvár – Honvédelmi és rendvédelmi életpálya modellt dolgoztak ki, emelkedik a fegyveres testületeknél dolgozók illetménye.

Szabó Zoltán

Minderről Vargha Tamás országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár beszélt keddi tájékoztatóján. Emlékeztetett rá, hogy 2002-ben volt az utolsó illetmény emelés az egyenruhás, fegyveres szervezeteknél. A kormány 2010-ben célul tűzte ki, hogy az ország, a köz szolgálatát végző testületeknél dolgozók felelősségéhez, munkájához igazodó életpálya modellt dolgozzon ki, amely megbecsülést, biztonságot jelent, a karrier lehetőségét adja.

Vargha Tamás államtitkár. Fotó: FMH-archív

Április 14-én a parlament nagy többséggel fogadta el a honvédek jogállásáról és a hivatásos rendvédelmi dolgozók szolgálatáról szóló törvényeket, amelyek július 1-én lépnek hatályba. Az illetmények emelésére 44 milliárd forint áll rendelkezésre. A honvédségnél átlagosan 30 százalékkal nő az illetmény, az altiszteké 38, a legénységi állományé 26, a tiszteké 15 százalékkal. Emellett minden év január 1-én 5 százalékkal emelkedik a fizetés. (Ez 4 és fél év alatt 50 százalékos emelkedést jelent.) A rendvédelmi szerveknél dolgozók illetménye 30 százalékkal lesz több, hozzá 2019-ig évente 5 százalékkal gyarapodik. A pótlékok rendszere egyszerűsödik, mondta Vargha Tamás. az első emelt illetményeket augusztusban kapják meg a katonák, rendvédelmisek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!