Hírek

2015.02.03. 19:01

Nincs számottevő gyarapodás az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatában

Fejér megye - Törvény kötelezi a politikusokat arra, hogy számot adjanak vagyonukról, jövedelmükről, érdekeltségeikről. Ez idén januárban is megtörtént.

Tihanyi Tamás

Vargha Tamás, Varga Gábor, Törő Gábor, Galambos Dénes, Tessely Zoltán

Az országgyűlési képviselőknek január végéig kellett elkészíteniük vagyonbevallásaikat, s mint a korábbi években, úgy ezek idén is nyilvánosak, már olvashatóak a Parlament honlapján. Az öt Fejér megyei honatya nyilatkozata nem okozott meglepetést, különösebb vagyonnövekedésről az elmúlt esztendőhöz képest nem számolhatunk be. A bevallások kézzel íródtak, ezért és csak ezért fordulhatnak elő esetleges pontatlanságok összeállításunkban, de ha valaki az általunk közölteknél is kíváncsibb, az adatokat könnyedén megtalálhatja a már említett helyen.

Az országgyűlési és az önkormányzati képviselő megválasztásától, majd azután minden év január 1-jétől számított harminc napon belül köteles vagyonnyilatkozatot tenni. A képviselő saját nyilatkozatához köteles csatolni a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének nyilatkozatát is, amely azonban nem nyilvános, abba csak az arra illetékes vizsgáló bizottság tagjai tekinthetnek be egy esetleges ellenőrzés céljából.

Eljárást bárki kezdeményezhet. Ha a képviselő kötelességét elmulasztja, akkor tisztségéből fakadó jogait nem gyakorolhatja, tiszteletdíjat, természetbeni juttatást, költségtérítést sem kaphat.

VARGHA TAMÁS még 2005-ben vásárolt Balatonalmádiban 530 négyzetméteres telken egy 75 négyzetméteres hétvégi házat. A telek az övé, a nyaralónak kevesebb, mint felerészben tulajdonosa. Autója egy Renault Mégane Scenic, a járművet 2011-ben vette. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkáraként havi bruttó 997 ezer 200 forint a jövedelme, ehhez kapja még a képviselői juttatást, bruttó 224 ezer 363 forintot. (A továbbiakban minden jövedelem bruttó összegnek értendő.) Állami vezetői munkájához használatba kapott 2012-ben egy Volkswagen Passatot. Képviselői, országgyűlési tevékenységéhez szükséges eszközök szerepelnek még a nyilatkozatban: van laptopja, nyomtatója, telefonja, a törvény szerint meghatározott keretek között és értékben van lehetősége lakáshasználatra, ugyanígy alkalmazhat munkatársat is.

VARGA GÁBORNAK elsősorban Cecén, másodsorban Vajtán vannak ingatlanjai. Cecén 5624 négyzetméteres területen, réten egy 220 négyzetméteres tanyát vett még 1998-ban, ugyanott van jelentős nagyságú szőlője, szántója, nádasa, legelője, ezekhez vízfolyás és út is tartozik. (A bevallásban az egyes tételek mérete részletesen is szerepel.) Ezeket 1994-től 2013-ig bezárólag részletekben vásárolta, tavaly nem vett ingatlant. Autója egy 2006-os Honda Accord, amit 2011-ben vett, s az elmúlt évben vásárolt egy öreg, 1989-es UAZ terepjárót is. Földkiadásból 800 ezer forint jövedelme származott, országgyűlési képviselőként havonta 747 ezer 878 forintot kap. Törvény szerint meghatározott értékben használ laptopot, valamint telefon- és üzemanyagkártyát.

TESSELY ZOLTÁNNAK egy 2123 négyzetméteres martonvásári területen 1974 óta van egy 30 négyzetméteres gazdasági épülete, amelynek felerészben tulajdonosa. Csabdiban a háza 3757 négyzetméteres ingatlanon 137 négyzetméteres, ott ugyancsak felerészben tulajdonos. A lakhatási engedély dátuma 2011. Ugyancsak Csabdiban van egy 1026 és egy 3797 négyzetméteres beépítetlen területe, ezeket kivették a művelés alól. Képviselőként ő is használ laptopot, üzemanyagkártyát, telefont. Gépkocsi nincs a nevén. Képviselői jövedelme, tiszteletdíja 897 ezer 453 forint.

GALAMBOS DÉNES felerészben tulajdonosa Nagyvenyimen egy 2081 négyzetméteres területen fekvő, 231 négyzetméter alapterületű családi háznak, amit 2003-ban építettek. Dunaújvárosban egy 52 négyzetméteres lakás egyharmadát birtokolja 2007-től. Egy Volkswagen Golf Variantot hajt 2009-től. Jelentős vagyontárgyai között hollóházi étkészletet, arany-ékszert és bútorokat sorolt fel. Ügyvédi munkáját szünetelteti, a Dunaújvárosi Főiskolán oktató, havi 120 ezer forintos jövedelem ellenében. A nagyvenyimi Juhász és Társai Betéti Társaságnak 33 százalékban tulajdonosa, kültagja. Képviselői munkájához ő is igénybe veszi az ingyenes használatba adott eszközöket. Galambos Dénes képviselői jövedelme, tiszteletdíja havi 747 ezer 878 forint.

TÖRŐ GÁBORNAK 873 négyzetméteres udvaron, felerészben van tulajdonában egy 75 négyzetméteres móri ház, amit 1990-ben vásárolt. Tavaly vett egy BMW X3-ast, értékpapírban 10 millió forint megtakarítást vallott be, képviselőként ő is igénybe veszi a munkájához szükséges eszközöket, juttatásokat. Tiszteletdíja 747 ezer 878 forint.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!