Hírek

2013.09.08. 12:30

Nincs elég építőipari munkás

Az már most látszik, tervezők leporolják rajzasztalaikat, s terveznek, félő azonban, hogy nem lesz, aki megvalósítja az elképzeléseket, mert eltűntek a szakemberek! - figyelmeztet Puska József, a megyei kamara építőipari tagozatának vezetője.

Klecska Ernő

Ha a várva várt fellendülés elkezdődne és egy nagyobb építőipari projekt elindulna, Fehérváron, de talán Fejér megyében se lenne olyan cég amelyik abba bele tudna fogni, az építőipar kivérzett, rengeteg szakember hagyta el apályát - véli Puska József.

- A legújabb adatok szerint ma mintegy 335 ezer magyar munkavállaló tartózkodik tartósan külföldön, csak a 18-49 évesek közötti korosztályból. A magyar migráció növekedése állítólag az európai átlag alatt van, de ez a hazai építőpart egyáltalán nem vigasztalja. Az itt működő mikro- és kisvállalkozások ellehetetlenülnek, számottevő állami és közületi megrendelés az elmúlt időszakban nem volt, a magyar családok elszegényedése miatt nem építenek új lakásokat, az építőipar munkahelyeket teremtő termelő kisvállalkozásai pedig megrendelések híján tönkrementnek - fest borús képet az építési vállalkozó.

Az építőipar komoly multiplikáló hatással rendelkezik, mivel egy itteni munkahely közvetve két továbbit generál. A probléma megoldása talán a megfelelő, átgondolt foglalkoztatáspolitika lehetne, hiszen kellő megrendelés állománnyal, azaz munkahely teremtéssel, nemcsak a külföldi munkavállalás csökkenthető, hiszen akár haza is jönnének a kényszerből kiáramlók, de az ország is kedvezőbb célponttá válhat, a bevándorlók ellensúlyozhatnák a tömeges kivándorlást.

Puska József szerint megfelelő, átgondolt foglalkoztatáspolitika jelenthetné a megoldást (Fotó: Koppán Viktor)

- A szakképzés korábbi csődje, az építőipari szakmunkások kiöregedése, a megkeseredett, pályaelhagyó munkások, a munkájukra igényes szakemberek külföldi munkakeresése, az utánpótlás hiánya mindenképp zavart okoz az építőipar kiútkeresésében. Nincs megfelelő számú és erejű szakember gárda, aki komolyabb beruházásokat gond nélkül, biztonságosan megvalósítana. Lassan a tervezők leporolják rajzasztalaikat, s terveznek, de nem lesz, aki megvalósítja az elképzeléseket! Ma már komoly munkaerőhiánnyal küzd a hazai építőipar! Ha ezt a negatív tendenciát nem kezeli a kormányzat, az a hazai építőipar, összeroppanásához vezethet - kongatja meg a vészharangot Puska József.

- Az építőipar csődje a kapcsolódó szakipari, kereskedelmi és gyártó ágazatok sorsát is megpecsételi, ami tovább rontja a hazai gazdaság és a foglalkoztatás kilátásait - teszi hozzá.

- Komoly gond, hogy az ígéretek ellenére nem indult eddig bérlakásépítő program, pedig a lakhatási lehetőségek javításával a fiatalok tömeges elvándorlását is mérsékelni, a devizahitel károsult, kilakoltatott családokat pedig otthonhoz segíteni lehetne. A világszinten is kiugróan magas 27 százalékos általános forgalmi adó (Áfa) nem teszi lehetővé, hogy a családok felújítási, energetikai programokba kezdjenek, és ez által megrendelésekkel halmozzák el a helyi vállalkozásokat számol le egy illúzióval a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!