Hírek

2017.08.25. 11:55

New Yorkba vitte a nyugdíjasokat Velence polgármestere

Velence - A fenti cím persze csak részben igaz, ugyanis nemcsak az amerikai metropoliszba, hanem a középkori Rómába és egyéb mesebeli - pontosabban filmbeli - helyekre is eljuthatott Koszti András jóvoltából a tóparti kisváros közel 100 nyugdíjasa, akiket a városvezető hívott meg egy egész napos kirándulásra, a Korda Filmparkba.

S. Töttő Rita

Az Etyek melletti létesítmény Kelet-Közép-Európa első filmes látogatóközpontja, amely a Korda Filmstúdióval közös, 35 hektáros területen fekszik. A velencei időskorúak megtekinthették a látogatóközpontban éppen néhány hete megújított interaktív kiállítást, s a tárlatvezetőtől - egyéb filmes titkok és érdekességek mellett - megtudhatták, hogy a névadó szakmai legenda, Korda Sándor (Alexander Korda) nem volt éppen egy takarékoskodó típus. Azt a pénzt, amit filmjeivel keresett, azt szó szerint lelakta, ugyanis nem rendelkezett saját lakással, így az aktuális forgatásai helyszínén kibérelte a legjobb hotelek fényűző lakosztályait, s ott élt amíg a produkciót elkészítették.

Fotó: Igari Balázs, Mátay Balázs

A résztvevők csatlakozhattak ahhoz a több százezer emberhez, akik a megnyitása óta láthatták a kiállítást, vagy a forgatási helyszínként felépített New York-i utcát és középkori díszletvárost, ahol - többek között - a Borgiák, a Marco Polo, az Emerald City, a Robin Hood és az Idők végezetéig című tv-sorozatokat rögzítették, mint ahogy részben vagy egészben több más hazai, nemzetközi, így Hollywood-i produkciót. Forgatott itt már a honi élvonal mellett Jeremy Irons, Matt Damon vagy éppen Tom Hanks is.

Velük persze a velencei nyugdíjasok csak a látogatóközpont plakátjain találkozhattak, ennek ellenére nagy örömmel és köszönettel fogadták a polgármester invitálását, aki - mint a résztvevők közül többen elmondták - minden évben meghívja őket egy kirándulásra - amelynek helyszínére ők tesznek javaslatot - és az Idősek Világnapja kapcsán is remek programot szervez számukra, vacsorával egybekötve. Koszti András kérdésünkre megerősítette az információt, hozzátéve, hogy a település örökifjú lakói megérdemlik a törődést, mert aktívan kiveszik részüket a város életéből, minden fontos eseményen, rendezvényen jelen vannak és segítenek amiben csak tudnak. Nagyon sokat letettek már az asztalra életük, munkásságuk folyamán, így számára természetes, hogy segíti, támogatja őket.

Az idei, velencei Idősek Világnapjához kapcsolódó esemény október 4-én lesz majd a Walzer étteremben, ahol óvodások és iskolások műsora mellett egy neves fellépő produkciójával és vacsorával várják majd a jelentkező nyugdíjasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!