Hírek

2009.01.05. 03:29

Nesze neked alkotmányosság

<b>Veszprém</b> - Régiónkban néhány héttel ezelőtt még fegyelmivel fenyegették a jegyzőket, ha nem küldték időben törvényességi ellenőrzésre a jegyzőkönyveket. Mára nincs hova küldeni a papírokat.

Győrffy Árpád

2009. január 1-jétől egyszerűen nem létezik többé az a szervezet, a közigazgatási hivatal, amelynek az önkormányzati törvény szerint joga és kötelessége lenne a települési és kisebbségi önkormányzatok rendeleteinek, határozatainak törvényességi ellenőrzése. A rendszerváltás idején megalkotott önkormányzati törvény szerint az Antall-kormány 1991-ben regionális köztársasági megbízotti hivatalokat állított fel az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére és egyes államigazgatási döntések meghozására. A hivatalok vezetőit a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezte ki.

A Horn-kormány szerint a régiós intézmény nem vált be, ezért 1994 végén a belügyminiszter alá rendelt megyei közigazgatási hivatalokat léptetett a helyükbe.

A megyei hivatalokat éppen 12 évvel később a Gyurcsány-kormány egy kormányrendelettel regionális közigazgatási hivatalokba egyesítette. A Fidesz szerint a településeken és megyékben kisebbségbe került kormánypártok ezzel akarták megerősíteni pozíciójukat az önkormányzati szférában. Álláspontjuk szerint egy kormányrendelet nem írhatja felül az önkormányzati törvénybe 12 évvel korábban beépített részt, ami a megyei közigazgatási hivatalokról rendelkezett. Hasonlóan vélekedett az Alkotmánybíróság (AB) is, amely 2007 novemberében alkotmányellenesnek minősítette a kormányrendeletet és az önkormányzati törvénynek azt a részét is, amely részleteiben meghatározta a közigazgatási hivatalok mibenlétét. A helyzet rendezésére kiadott 2008. júliusi kormányrendeletet az AB ugyancsak alkotmányellenesnek ítélte és 2009. január 1-jei határidővel megsemmisítette.

Mivel az önkormányzati törvény vonatkozó részének eltörlése elvágta a lehetőséget a korábbi helyzethez való visszatéréshez, és közben a parlamenti pártok nem tudtak megegyezni egy új, kétharmados támogatottságú szabályozásban, megszűnt a jogalapja az önkormányzatok törvényességét ellenőrző közigazgatási hivataloknak. A kormány a regionális közigazgatási hivatalokat karácsony előtt egy újabb rendelettel regionális állam- igazgatási hivatalokká ala- kította. Ám a jogkörükből kimaradt a helyi önkormány- zatok törvényességi ellenőrzése.

Jauernik István, az önkormányzati tárca államtitkára is súlyosnak ítéli a mára kialakult jogi helyzetet. Ugyanakkor úgy véli, nem marad teljesen törvényességi ellenőrzés nélkül a rendszer.
 - Bármelyik állampolgár az Alkotmánybírósághoz fordulhat egy jogsértőnek vélt önkormányzati rendelet miatt. Az önkormányzati határozatok esetén pedig az érintettek kérhetnek bírósági jogorvoslatot.Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közigazgatási hivatalok egyéb feladatait az új hivatalok kivétel nélkül jogutódként átvették. Az átalakulás miatt nincsen változás a vezetők személyében sem, s az állománynak az a tíz-tizenöt százaléka is megmarad hivatalában, amely ezidáig a törvényességi ellenőrzéssel foglalkozott. - Ha az önkormányzatok kérik, akkor az államigazgatási hivatalok megyei egységei a jövőben is elvégzik a törvényességi ellenőrzést. Ugyancsak kérésre továbbra is segítenek egy-egy helyi szabályozás előkészítésénél. Új feladatként módszertani útmutatókat készítenek, konzultációkat szerveznek négy olyan törvénnyel kapcsolatos tennivalókról, amelyek változása különösen nagy feladatot jelent az önkormányzatok számára. Hogy meddig tart ez a törvényességi ellenőrzés nélküli állapot, nem lehet tudni. - A kormány nem tud mit tenni parlamenti felhatalmazás, szabályozás nélkül. Mivel kétharmados törvényről van szó, ehhez az ellenzék támogatása is kell. A kormány teljes mértékben elfogadja, hogy az önkormányzatok feletti ellenőrzéshez kétharmados szabály kell, és azt is, hogy ezt megyei illetékességgel kell megoldani. A megyei illetékesség elfogadása azonban nem jelenti azt, hogy az ezt a munkát végző szervezetnek önálló megyei hivatalként kell működnie. Nem is hiszem, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben újabb hivatalokat hozhatnánk létre. A kormánynak szuverén joga, hogy a területi államigazgatási szervezetei által végzendő feladatok végrehajtására regionális hivatalokat hozzon létre, ahogy ezt meg is tettük. A törvényességi ellenőrzést végző szervezetek a regionális hivatalok megyei illetékességű szervezeteiként végezhetnék a munkát. Valószínűleg ez az álláspont továbbra sem lesz elfogadható a közigazgatási hivatalok megyei rendszeréért kiálló Fidesznek. Így viszont marad a mostani, törvényen kívüli állapot, amikor jó esetben majd néhány év alatt lezajló alkotmánybírósági eljárás végén állapítják meg egy helyi jogszabály hibáit. Ami egy normálisan működő állami, politikai rendszerben akár hetek alatt kiderülhetett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!