Hírek

2015.02.01. 18:45

Népszerűsítik a Velencei tavat és a vízi sportok világát

A Velencei-tó partjának sok olyan jellegzetes „arca” van, akik nélkül nehezen lehetne elképzelni a térség jövőjét. Az egyik ilyen Szipola Antal, a Vitál Club Sportegyesület elnöke, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség elnökségi tagja.

Tihanyi Tamás

– Bár a Velencei-tó az egyetlen olyan magyarországi vízfelület, ahol a kajak-kenu, az evezés és a vitorlázás is sportszerűen művelhető, mégsem csak a vízi sportokra érdemes felhívni a figyelmet – mondta Szipola Antal. – A kerékpárutat a bringások tömegei mellett a futók is rendszeresen használják. Pók Janó agárdi barátunk tíz éve szervezi mások mellett a Vitál Club Sportegyesület segítségével is a tókerülő versenyeket. Az idén már öt rajt lesz.

A tavalyi Tóparti futópartin csaknem ezren vettek részt.

– Örömteli, hogy az agárdi telep rekonstrukciója szépen halad. A felújított tornatermet birtokba vették a versenyzők mellett a tömegsport és a szabadidős sportok művelői is. Jó látni edzeni a sok kiöregedett versenyzőt, akik nem csak az egészségmegőrzés jegyében mozognak, de szép eredményeket érnek el a senior világbajnokságokon is.

Tavaly a klubcsapatok ravennai világbajnokságán a Dragon Aqua nyolcvan sárkányhajósa volt ott, és két ezüst-, négy bronzérmet hoztak haza. Tették ezt egy olyan versenyen, ahol 31 országból mintegy 6 ezer hajós indult.

– Úgy látja a szövetség vezetősége, hogy az idősebb versenyzők jelenléte a telepen, a tapasztalatok átadása segíti az aktív korú versenyzőket – folytatta Szipola Antal. Hozzátette, az egészségmegőrző pályázatokon vállalt támogatási céloknak megfelelően idén folytatódik az egészséges és mozgássérült sportolók közös programja: például az úgynevezett „outrigger” hajókban. Ez egy olyan oldalkitámasztós kajak, amit a kezdő sportoló, vagy az egyensúlyzavarral élő, akár idősebb ember is azonnal, kockázat nélkül használhat.

A Velencei-tavi Vízisport Szövetség egyik legfontosabb célja, hogy a fehérváriak igazán magukénak érezzék a tavat és a vízi sportok világát.

– Szeretnénk ebben az évben is népszerűsítő kiállításokon, tesztnapokon bemutatni a kajakokat és a kenukat. Legyen olyan természetes a gyerekek és szüleik számára, hogy szabadidejükben kajakoznak egyet, mint ahogyan az osztrák óvodások síelni járnak, és az iskolai testnevelés órákat a hegyekben tartják. A központilag megemelt óraszámú testnevelés létesítménygondjain szerintem a természetben űzhető sportok lehetősége enyhíthet a legkönnyebben.

Szipola Antal mostanában mást is tesz, mint szervez és tervez: Fa Nándor korábbi sporttársaként és segítőjeként folyamatosan figyelemmel kíséri a Spirit of Hungary útját. Szinte tudja, mire gondol Nándi a tengeren. A tavasz bizonyára együtt találja majd őket a Velencei-tónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!