Hírek

2012.07.19. 06:37

Nemzetközi művésztelepnek ad otthon a főiskola átalakított csónakháza

Dunaújváros – Hónapokkal ezelőtt még szanálásra váró romhalmaznak tűnt, mára a túlélés jeleit mutatja a főiskola egykor szebb napokat látott csónakháza. Beköltözött a művészet – és teremtett.

Szabó Szabolcs

Kereken egy hónapja látogattunk el a Dunaújvárosi Főiskola Duna-parti csónakházába, amely inkább tűnt egy háborús film kelléktárának, mint egy alakuló nemzetközi művésztelep bázisának.

Az utóbbi négy hétben sokat változott a helyzet. A hazai művészeti életben szokatlan összefogásnak köszönhetően mondhatni új élet jelei mutatkoznak az évtizedes romokon. A hétvégén egy nemzetközi alakotótábor bontogatja majd szárnyait a csónakházban, ahol további nagyívű terveket dédelgetnek. Szerdai szemlénk során rögzíthettük: a Skicc Művészeti Egyesület valóban terebélyes fába vágta fejszéjét, és rendre jól birkozik meg a feladattal.

Ahol egy hónapja még szétvert belső tér és építőanyag sokasága fogadott, ott most már a pénteken kezdődő művésztelep indulására készülnek.

– Ötven-hatvan ember rendszeres munkájának eredménye, ami most már látható, kézzel fogható. Segítettek vállalkozók, szakipari tanulók és számos barát, így sok gyötrődés és küzdelem árán, de úton vagyunk a cél felé – számol be az utóbbi négy hét történéseiről Pats Dániel, fiatal alkotó, aki maga is napi melósként dolgozott és dolgozik a csónakházban. Az édesapa, Pats József, a Skicc Művészeti Egyesület vezetője és a csónakházi munkálatok főszervezője és megálmodója még a nyár elején tűzte ki, hogy ez év július 20-án nemzetközi művésztelep indul.

És valóban. Bár a hajrában bőven akad munka, a nyár elején még a pusztulás jeleit mutató helyen valami megmozdult.

A tábor pénteken indul, a és művésztelep két héten át foglalkoztatja majd a résztvevőit. Az eredményről szintén beszámolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!