Hírek

2017.07.19. 08:42

A nemzeti programban Fehérvárcsurgó és Csókakő is szerepel

Az új nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram keretében négy és háromnegyed milliárd forint került Fejér megyébe: három kastély és egy vár szerepel a fejlesztés első ütemében.

V. Varga József

A korábbi kastélyprogram megyénkben még hét kastély felújítását tartalmazta, a következőkét: Bicske, Batthyány-kastély és parkja; Csákvár, Esterházy-kastély; Dég, Festetics-kastély; Iszkaszentgyörgy, Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyegyüttes és parkja; Lovasberény, Cziráky-kastély; Nádasdladány, Nádasdy-kastély; Soponya, Zichy-kastélyegyüttes és parkja.

Amint megtudtuk: a nemzeti kastélyprogramban és a nemzeti várprogramban Fejér megyére vonatkozóan a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és a Csókakői vár szerepel a kormányhatározatban. Azon kastélyok, melyek az első ütemben nem szerepelnek, várhatóan a második ütemben kerülnek majd fejlesztésre – a Fejér Megyei Hírlap kérdéseire a Miniszterelnökségtől kaptunk válaszokat.

Legutóbb a nádasdladányi, illetve a dégi fejlesztésekről szóltunk, most Fehérvárcsurgó és Csókakő következzék.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély évről évre visszatérő attrakciója az európai dísznövény és kertművészeti napok

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynál a műemlék istálló, a csikóistálló, valamint a kertészlak felújítását, attrakciók kialakítását vették tervbe. Restaurálják a beépített elemeket, a kastélyépületben interaktív kiállítóteret alakítanak ki. Sétautak és parkolók készülnek, felújítják a parkot. A munkák várhatóan idén október végén kezdődnek. Az első turisztikai csomag (a kastély épületében elkészült attrakciók és installációk) átadását 2018. március végére tervezik. A teljes beruházás várhatóan a jövő év október 31-éig befejeződik, a projekt összköltségkerete 1,5 milliárd forint.

A Csókakői várban – a turisztikai attrakciófejlesztés keretében – megújul a felsővár és környezete, a várnál kávézót és ajándékboltot létesítenek. A koncepció kialakítása még folyamatban van. Az ütemezés szerint a munkálatok csak jövőre, 2018 áprilisában kezdődnek, a beruházás fizikai zárását 2019 februárjára, pénzügyi zárását 2019 májusára tervezik. A költségkeret 254 millió forint.


A Csókakői várban megújul a felsővár és környezete

Amint már beszámoltunk róla: a Forster Központ jogutódlással szűnt meg, s tevékenységi körét háromfelé osztották. A tudományos munka és a hatósági feladatok a Miniszterelnökséghez kerültek. A nagyberuházások régészeti előkészítését, a kiemelt nemzeti örökségvédelmi programok fejlesztéseit, valamint a központ ingatlanjainak üzemeltetését és beruházásait a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. vette át, az Építészeti Múzeum pedig a Magyar Művészeti Akadémiához került.

A nemzeti kastélyprogram és várprogram célja, hogy minden rétegében korszerű, 21. századi, fenntartható műemlékhasználat valósuljon meg – mondta még korábban Virág Zsolt, a programokért felelős miniszteri biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!