Hírek

2015.07.31. 19:27

Kormányhivatal: három velencei-tavi fürdőhelynek nincs engedélye (folyamatosan frissítve)

Bezáratta majdnem az összes Velencei-tavi szabadstrandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Nyugodtan lehet fürdeni, napozni, lángost enni a Velencei-tónál

Kormányhivatal: három velencei-tavi fürdőhelynek nincs engedélye

A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabadstrandnak – természetes fürdőhelynek – nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a „működtetését" – közölte a kormányhivatal szombaton az MTI-vel.

A kormányhivatal közleményében az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában megjelent hírre reagált, miszerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta az összes velencei-tavi szabadstrandot.

Határozottan cáfolta a kormányhivatal azokat az "alaptalan híreszteléseket", amelyek szerint a Velencei-tó partján valamennyi szabadstrand működését felfüggesztették volna. Közölték, hogy a tóparton, a fizetős strandok mellett, több úgynevezett szabadstrand is hosszú évek óta működik engedéllyel, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve.

A kormányhivatal a két érintett – a velencei és a gárdonyi - önkormányzat figyelmét ismételten felhívta, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon az érintett három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet benyújthatja a Székesfehérvári Járási Hivatalhoz.

Emlékeztettek arra: a természetes fürdőhely működtetéséhez alapvetően szükséges a vízminőség ismerete és a jogszabályban foglalt közegészségügyi feltételek megteremtése, amelyek együttesen szolgálják a fürdőzők egészségét, biztonságát. Az érintett szabadstrandok ilyenekkel nem rendelkeztek – tették hozzá.

Mint írták, a közigazgatási eljárás során a kormányhivatal szakhatóságai segíteni fogják a két érintett önkormányzatot az eljárás eredményes lefolytatásában, amint benyújtják a kérelmüket.

A Fejér megyei kormánymegbízott soron kívüli vízminőség-vizsgálatot rendelt el az érintett három partszakaszon.

Megjegyezték, hogy a Velencei-tó partján összesen tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. Ezek fürdővize kiváló, illetve jó minőségű, és ezen a tíz helyen a közegészségügyi feltételek is adottak, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelnek.

Az MTI érdeklődésére Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője elmondta: a jogszabályok nem tesznek különbséget a természetes fürdőhelyek között közegészségügyi szempontból, a feltételek azonosak. A köznyelvben szereplő szabadstrandok azok, amelyek használatáért nem kell fizetni, azonban engedéllyel rendelkezniük kell – mutatott rá.

A tisztifőorvos jelezte, hogy a három érintett fürdőhely az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand. Ezeknek nincsen engedélyük, engedélyeztetési eljárást sem indítottak a szezon előtt, így a hatóságok nem ismerik sem a vízminőséget, sem azt, hogy megfelelnek-e az egyéb előírásoknak – tette hozzá.

Müller Cecília közölte, hogy 2008 óta van érvényben a strandokra vonatkozó szabályozás. Ennek értelmében a fürdőszezon előtt a tulajdonosoknak fürdőhely-kijelölést kell kérniük. Ezután a működtetőnek fürdővíz-használati engedélyt kell kérvényeznie, ennek keretében vízminőség-vizsgálatot végeznek, a partszakaszon pedig ellenőrzik a közegészségügyi és biztonsági feltételeket: az illemhelyek, szeméttárolók, elsősegélynyújtó helyek, mélyvízre figyelmeztető bóják meglétét.

Velencei önkormányzat: a Velencei-tónál nem zárták be az összes szabadstrandot

A médiában megjelent hírekkel ellentétben a Velencei-tónál nem zárták be az összes szabadstrandot – közölte Velence város önkormányzata és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület szombaton az MTI-vel, reagálva az M1 péntek esti Híradójában megjelent azon hírre, miszerint bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A közös közlemény szerint csak Velence város területén - a fizetős strandokon túl - három szabadstrand van. A városközpontban található Velence Korzó, az északi részen lévő Tóbíró Strand és a Gárdonnyal határos Velencefürdői Szabadstrand. Előbbi kettő fennakadás nélkül, a megfelelő engedélyek birtokában működik. A Velencefürdői Szabadstrand egy körülbelül 70 m-es partszakasz, amely nem rendelkezik a működéshez szükséges alapvető feltételekkel, ezért az üzemeltető eleget tett az ÁNTSZ határozatának és bezárta – írták.

Egy kislány édesanyjával a Velencei-tóból kiemelt lépcsőnél, Gárdonyban 2015. augusztus 1-jén. A szakhatóságok megállapították, hogy a tó partján három úgynevezett szabadstrand, vagyis természetes fürdőhely - köztük ez a partszakasz - nem rendelkezik engedéllyel. A Fejér Megyei Kormányhivatal e három fürdőhely működtetését felfüggesztette. A tó partján tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megjegyezték, hogy Velence négy kilométeres partján továbbra is fennakadás nélkül üzemel és várja vendégeit a velencefürdői fizetős strand, a Velence Resort&Spa Szálloda strand és élményfürdője, a Velence Korzó (Magyarország legnagyobb homokos strandja), a Tóbíró Strand, a Drótszamár Kemping strandja és a Velencei Vízi Vár Strand.

Pontatlannak nevezték azt a tájékoztatást is, Gárdony 15 milliárd forint támogatást kapott, hiszen - írták - a valóságban az összeget a teljes Velencei-tó partfal-rekonstrukciójára adta a kormány.

A Velencei-tó Kapuja projekt üzemeltetője saját honlapján azt közölte, hogy a Velence Korzó Lidó szabadstrand zavartalanul üzemel, minden engedéllyel rendelkezik, és minden követelménynek megfelel.

Hattyúk és fürdőzők a Velencei-tóban a Velence Korzó szabadstrandon 2015 augusztus 1-jén. A szakhatóságok megállapították, hogy a tó partján három úgynevezett szabadstrand, vagyis természetes fürdőhely nem rendelkezik engedéllyel. A Fejér Megyei Kormányhivatal e három fürdőhely működtetését felfüggesztette. A tó partján tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik, köztük a Velence Korzó szabadstrand. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Velence Korzó és Szabadstrand nem zárt be

Velence Korzó és Szabadstrand sajtóközleménye: "Pénteken téves tudósítás és híradás jelent meg az M1 Híradójában, illetve az MTI közleményében. A pontatlan és hibás híradás nem vette számba, hogy hány szabadstrand található a Velencei-tó környékén, a bezárásra ítélt szakaszokat automatikusan az összesnek vélte. Mindez azért szomorú, mert a hírt szinte minden média átvette és leközölte, így már péntek este a közvélemény tévesen arról lett tájékoztatva több forrásból, hogy minden szabadstrand be lett zárva. A sajnálatos módon bezárással érintett szabadstrandokon kívül is vannak más szabadstrandok a Velencei-tó környékén, természetesen mindegyik nevében nem tisztünk nyilatkozni, azt viszont rögzíthetjük, hogy a Velence Korzó és Szabadstrand létesítmény szabadstrandja nem került bezáratásra. A pontatlan és lényeges részletek felett átlépő felületes híradás jelentős károkat okoz azoknak a kisvállalkozóknak, akik még pénteken is, a várható jó idő és remélt nagy látogatóforgalom reményében készültek fel a hétvégére."

Fürdőzők a Velencei-tóban a Velence Korzó szabadstrandon 2015 augusztus 1-jén. A szakhatóságok megállapították, hogy a tó partján három úgynevezett szabadstrand, vagyis természetes fürdőhely nem rendelkezik engedéllyel. A Fejér Megyei Kormányhivatal e három fürdőhely működtetését felfüggesztette. A tó partján tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik, köztük a Velence Korzó szabadstrand. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az M1-en a határozat alapján azt mondták: a hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj. A probléma az, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

A járási hivatal arra kötelezte a standok üzemeltetőit, hogy nyolc napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el. Aki nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, akár egymillió forintos, többször is megismételhető bírságra számíthat.

Dávid Zoltán strandüzemeltető az M1-nek nyilatkozva azt mondta: a tájékoztatást július végén kapták meg, a "strandszezon kellős közepén". Hozzátette: "békésebb és barátságosabb lett volna", ha a megfelelő hatóságok időben intézkedtek volna.

Tóth István (Fidesz-KDNP), Gárdony polgármestere arról beszélt: a kormány 15 milliárd forrást biztosít a településnek, amiből a jövő évtől hozzá kezdhetnek a Velencei-tó partszakaszainak felújításához.

A Híradó megkereste a Fejér Megyei Kormányhivatalt, de a hatóság egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Ha a strandok bezárásáról szóló határozatok jogerőre emelkednek, az érintett partszakaszon nem lehet fürödni. Ha valaki a tiltás ellenére a vízbe megy, az önkormányzat vagy a rendőrség akár harmincezer forintos bírságot is kiszabhat rá - hangzott el.

Az ÁNTSZ június 5-én tájékoztatta az MTI-t a szabadvízi fürdőhelyek vízminőségéről. E szerint a magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába. Az ÁNTSZ honlapján is megtalálható lista szerint a Velencei-tó Agárdnál és Gárdonynál, valamint Velencén a Drótszamár Park és Kemping strandnál kapott jó minősítést. A többi velencei, valamint a velencefürdői strand vízminőségét kiválóra értékelte a hatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!