Hírek

2015.01.28. 19:20

Nem változtat a menetrenden a MÁV

Pusztaszabolcs - A 44-es vonal utasai év elején aláírásokat kezdtek el gyűjteni, hogy a vasúttársaság gyakrabban indítson szerelvényt a vonalon. Azonban úgy tűnik, erre nincs lehetőség.

Sebestyén Lilla

A 44-es vasútvonalról már több ízben is írtunk annak okán, mert sok olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe. Az utasok leginkább a zsúfoltságra panaszkodtak, de a gyakrabb járatindítást is jogos kérésnek érzik. Az év elején - hogy ügyük nagyobb figyelmet kapjon - aláírásgyűjtésbe is kezdtek. Annak eredménye az lett, hogy a MÁV-START Zrt. ígéretet tett rá, megpróbálják rendszeresen három kocsival indítani a szerelvényt és csak kivételes esetben, műszaki okok miatt indítanak el egy rövid szakaszon két kocsival a szerelvény , amiért elnézést kérnek.

Továbbra is kétóránként közlekednek vonatok a 44-es vonalon (Fotó: Molnár Artúr)

Olvasóink most azt is szerették volna tudni, várható-e hasonló pozitív eredmény a járatok sűrűségét illetően is. Kérdésünkre a vasúttársaságtól ezt a választ kaptuk: A Pusztaszabolcs -Székesfehérvár vasútvonalon a vonatok kétórás ütemes menetrend alapján közlekednek, amelyet 2008-tól alkalmaz a vasúttársaság. Ez a menetrend azóta változatlan formában szolgálja ki az utasforgalmat, A kialakított menetrendre eddig jelentősebb észrevétel nem érkezett a vasúttársasághoz. A vasútvonal menetrendjében nem tervezünk jelentős változásokat, többlet vonatok közlekedtetésére jelenleg nem látunk lehetőséget. Véleményünk szerint a menetrend megfelel a hivatásforgalmi igényeknek is, kedvezően biztosítja a székesfehérvári munkába és iskolába járó utasok eljutását és a hazautazást olvasható válasz levelükben, amelyben az utasszámlálásra vonatkozó kérdéseinkre is választ adta: 2013-ban jegyzett mintegy száztízezer fővel szemben 2014 év azonos időszakában százharmincnégy ezren vették igénybe a vasúti szolgáltatásokat ezen a vonalon. A vonali utasforgalom nagyságrendileg 22%-os növekedést mutat. A növekedés a fizető utasokra vonatkozik, ezért feltételezhető, hogy nőtt a jegyvásárlási hajlandóság a vonalon.

Értelmezéseink szerint utóbbi azt jelenti, hogy a vonaton nagyságrendileg ugyanannyian utaztak, csak az elmúlt évben többen vettek jegyet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!