11°
10°

Nem pletyka, valóban lehetőség van a havi gáz átalány csökkentésére!

Igaz-e az, hogy ha elektromos sütőt veszünk és ezt bejelentjük, kevesebb lesz a gázszámla átalányunk? –tette fel a kérdést panellakásban élő olvasónk.

A székesfehérvári távfűtött lakások túlnyomó részében, többezer lakásban csak a sütő és a gázrózsák fogyasztanak gázt. Ezen lakások tulajdonosai nem a valós fogyasztás után fizetnek, hiszen gázmérő órájuk nincs, hanem egy becsléssel megállapított átalánydíj érvényes rájuk. A lakók között az a hír terjedt el, hogy a szolgáltatóváltást követően lehetőség van a havi fizetendő gázdíj csökkentésére, amennyiben a régi tűzhelyet olyanra cseréltük, aminek a sütő része elektromos, a „felső részén” viszont ugyancsak gázrózsák vannak.

Amint az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) sajtóosztályán megtudtuk, rugalmasan kezelik a szóban forgó kérdést, miután a nemzeti közműszolgáltató célja nem a lehető legmagasabb profit elérése, hanem a lehető legkedvezőbb árú szolgáltatás. A  mérő nélküli, jellemzően főzési célú gázfelhasználás, azaz az átalánydíj számlázásakor a havi gázmennyiséget a lakás szobaszáma és a tűzhely típusa határozza meg, függetlenül a lakás használatától és a lakásban élők számától. A számlázott hőmennyiség minden hónapban azonos, a díjat a 28/2009. (VI.25) KHEM rendelet alapján számolják ki. Ebben a rendeletben olyan tűzhelytípus is van, amelynek a sütő része elektromos.

Abban az esetben tehát, ha a tűzhelyt új típusúra cserélik, és ezért megváltozik a számlázandó hőmennyiség, az ügyfélnek írásos bejelentést kell tennie a változást igazoló dokumentumok benyújtásával. Az ENKSZ szerint az adatok változását  tizenöt napon belül szükséges bejelenteni a szolgáltatónál, így a bejelentés feldolgozását követő számlát már a valós adatok alapján állítja ki a Főgáz.

Mint megtudtuk, a  vásárlási és beüzemelési dokumentumoknak tartalmazniuk kell a tűzhely típusát (gázégők száma, sütő üzemelési módját: gáz vagy elektromos), az adott felhasználási hely címét, a beüzemelés dátumát.

Az említett KHEM rendeletet bogarászva kiderül,  egyszobás lakás esetében, ahol mindössze két gázrózsa van, havi hat köbméternyi,  ezer forint körüli díjat számláznak ki, egy két szobás, 3-4 gázrózsával, gázos sütővel rendelkező lakás esetén 12 köbméternyi (1800-2000 forint) díjat. Egy 3 szobás, ugyancsak alul-felül gázos tűzhelyű lakás esetében havi 3 ezer forint körül van az átalány.


Legolvasottabb

1
Párizstól Fehérvárig futottak – Hatalmas tömeg fogadta a hazatérő telekiseket
2
Három autó ütközött össze Söréd és Magyaralmás között
3
Árokba borult egy autó a 63-ason
4
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
5
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
Forma-1 – Egyesült Államok Nagydíja
Hamilton nyert, világbajnok a Mercedes
időjárás / 1 órája
Hétfőn marad a hideg és az eső
Az ország több részében is nagy mennyiségű esőre kell számítani. A hőmérséklet 10 fok körül alakul.
Gyász
/"Küzdöttél, de már nem lehet, a csönd ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *KÁLMÁN JÓZSEFNÉ * *született Horváth Erzsébet* fáradhatatlannak tűnő, drága jó szíve, életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 26-án, csütörtökön 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH SÁNDORNÉ* *gyúrói lakos* életének 79. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 16 órakor a gyúrói evangélikus temetőben lesz. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, *özv. BALOGH JÓZSEFNÉ szül. Jankovics Lídia* szíve, türelemmel viselt hosszú betegség után, életének 84. évében megpihent. Temetése 2017. október 25-én, szerdán 16 órakor lesz az abai református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZABÓ TIBOR* *ny. mk. alez.* 67 éves korában elhunyt. Temetése - katonai tiszteletadás mellett - 2017. október 25-én 13.30-kor a székesfehérvári Béla úti temetőben lesz. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
nagy váltás / 2 órája
Usain Bolt komolyan gondolja, hogy futballista lesz
1956 / 3 órája
Kövér László, a Parlament elnöke Martonvásáron emlékezett a helyiekkel
Zsohár Melinda
Nemzeti ünnep / 4 órája
Szabadságvágyról, hazaszeretetről szóltak a megemlékezéseken
Magyar labdarúgó-válogatott / 5 órája
Trapattoni szívesen lenne magyar kapitány
összeveszett valakivel / 5 órája
Túszokat ejtett egy fegyveres egy angliai szabadidőközpontban
orosz disznóhúsexport / 6 órája
Nevessen Ön is Vladimir Putyinnal!