Hírek

2016.02.12. 15:58

Nem pletyka, valóban lehetőség van a havi gáz átalány csökkentésére!

Igaz-e az, hogy ha elektromos sütőt veszünk és ezt bejelentjük, kevesebb lesz a gázszámla átalányunk? –tette fel a kérdést panellakásban élő olvasónk.

Házi Péter

A székesfehérvári távfűtött lakások túlnyomó részében, többezer lakásban csak a sütő és a gázrózsák fogyasztanak gázt. Ezen lakások tulajdonosai nem a valós fogyasztás után fizetnek, hiszen gázmérő órájuk nincs, hanem egy becsléssel megállapított átalánydíj érvényes rájuk. A lakók között az a hír terjedt el, hogy a szolgáltatóváltást követően lehetőség van a havi fizetendő gázdíj csökkentésére, amennyiben a régi tűzhelyet olyanra cseréltük, aminek a sütő része elektromos, a „felső részén” viszont ugyancsak gázrózsák vannak.

Amint az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) sajtóosztályán megtudtuk, rugalmasan kezelik a szóban forgó kérdést, miután a nemzeti közműszolgáltató célja nem a lehető legmagasabb profit elérése, hanem a lehető legkedvezőbb árú szolgáltatás. A  mérő nélküli, jellemzően főzési célú gázfelhasználás, azaz az átalánydíj számlázásakor a havi gázmennyiséget a lakás szobaszáma és a tűzhely típusa határozza meg, függetlenül a lakás használatától és a lakásban élők számától. A számlázott hőmennyiség minden hónapban azonos, a díjat a 28/2009. (VI.25) KHEM rendelet alapján számolják ki. Ebben a rendeletben olyan tűzhelytípus is van, amelynek a sütő része elektromos.

Abban az esetben tehát, ha a tűzhelyt új típusúra cserélik, és ezért megváltozik a számlázandó hőmennyiség, az ügyfélnek írásos bejelentést kell tennie a változást igazoló dokumentumok benyújtásával. Az ENKSZ szerint az adatok változását  tizenöt napon belül szükséges bejelenteni a szolgáltatónál, így a bejelentés feldolgozását követő számlát már a valós adatok alapján állítja ki a Főgáz.

Mint megtudtuk, a  vásárlási és beüzemelési dokumentumoknak tartalmazniuk kell a tűzhely típusát (gázégők száma, sütő üzemelési módját: gáz vagy elektromos), az adott felhasználási hely címét, a beüzemelés dátumát.

Az említett KHEM rendeletet bogarászva kiderül,  egyszobás lakás esetében, ahol mindössze két gázrózsa van, havi hat köbméternyi,  ezer forint körüli díjat számláznak ki, egy két szobás, 3-4 gázrózsával, gázos sütővel rendelkező lakás esetén 12 köbméternyi (1800-2000 forint) díjat. Egy 3 szobás, ugyancsak alul-felül gázos tűzhelyű lakás esetében havi 3 ezer forint körül van az átalány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!