Hírek

2017.01.30. 20:25

Nem foltoznak, egész utcákat újítanak fel

Fehérvárcsurgó - Sikeres évet zárt, jól gazdálkodott 2016-ban Fehérvárcsurgó önkormányzata: a kitűzött célok megvalósítása mellett 30 millió forinttal növelte az idei fejlesztések alapjául is felhasználható értékpapír megtakarítását.

Dávid Erzsébet

A múlt év eredményeiről, s az idei tervekről számolt be a település polgármestere a népes számú érdeklődő előtt. A rendezvényen ott volt többek között Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Wilmek Tibor, a megyei önkormányzat alelnöke is.

Shmidtné Cser Viktória polgármester elmondta, az állami támogatásokból, a saját bevételekből és egy pályázati visszatérítésből kapott talált pénzből 240 millió 967 ezer forint folyt be az önkormányzat kasszájába, a kiadásokra pedig 231 millió 537 ezer forint ment el . A takarékos, céltudatos gazdálkodás eredményeként 30 millió forinttal sikerült gyarapítani az önkormányzat értékpapír megtakarítását. A korábbi években lekötött összeggel együtt 65 millióra nőtt tartalékra nagy szüksége is lesz: idén több olyan beruházás valósulhat meg, amely viszi majd a pénzt . Saját költségvetésének felhasználásával folytatja a tavaly elkezdett útfelújításokat az önkormányzat. Erre nagy szükség van, az utak aggasztóan rossz állapotúak. S miután a foltozgatások érdemi javulást nem eredményeznek, a testület úgy döntött, egy-egy út teljes felújításával javítanak a helyzeten.

Schmidtné Cser Viktória polgármester arról is beszélt, mennyi került Fehérvárcsurgó perselyébe  Fotó: Borbély Béla

A mostani állomás az Ady Endre utca, amelynek az idei felújítása 33,7 millió forintba kerül. A tervek szerint május elsejére fejeződik be a Dózsa György utca 20 milliós felújítása, az ottani járdák egységes térburkolatának a kialakítása. A munkát szakaszosan végzik, az első ütemből már csak 80 méter van hátra. Több más út - köztük a lerobbant külterületi utak, vagy a Hunyadi utca felújítására is égető szükség volna, - az utóbbinak már a tervei is készen vannak -, de az idén nem jut rá pénz. Mint ahogy nincs forrás a Széchenyi utca elavult ivóvízrendszerének a felújítására, vagy a Vermekdűlői szennyvíz hálózat kiépítésére, s az ismét feltörő források hasznosítására sem. (Az utóbbiak elvezetésére tavaly 10 millió forintot költöttek, de a továbblépéshez segítségre lenne szükség.)

Az útfelújításoknál is égetőbb gondok oldódnak meg akkor, ha az önkormányzat megnyeri az óvoda felújítására, akadálymentesítésére, valamint az önkormányzati épületek - a művelődési ház, az orvosi rendelő és a polgármesteri hivatal - energetikai korszerűsítésére benyújtott TOP pályázatokat. Az óvoda felújítását már nem lehet halogatni, nemcsak az épület rossz állaga miatt, hanem azért sem, mert decemberre 2038-ra nőtt Csurgó lakossága, s a fiatal családok letelepedése miatt kevés lesz a három óvodai csoport. Ha sikeres lesz az energetikai korszerűsítésre benyújtott pályázat, rövid idő alatt korszerű egészségháza lesz a községnek. A tervek szerint az intézményben a háziorvosi szolgálat mellett asszisztensi szoba, laboratórium, gyógytorna, fizikoterápiás és dietétikai rendelés is lesz. A munkát szeretnék rövidesen megkezdeni, s a korszerűsítést pályázati forrásból, valamint az önkormányzat költségvetéséből finanszírozva, még ez évben be is fejezni.

150 milliós támogatás

A két pályázaton elnyerhető, összesen 150 millió forint vissza nem térítendő támogatással kapcsolatban bizakodásra ad okot a falunak, hogy Törő Gábor tájékoztatása szerint a pályázatok átmentek a második szűrőn is . A honatya lapunk tudósítójának elmondta: választókörzetében mintegy 7 milliárd forint pályázati forrás elnyerésére van lehetőségük az önkormányzatoknak, vállalkozásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!