Hírek

2009.04.09. 02:29

Nem csak molyoknak

Székesfehérvár - Egy mondás szerint a könyveknek megvan a maguk története, hát még a könyvtáraknak! Az idén 50 éves Aranybulla történelmi utat járt be, de megmenekült.

Zsohár Melinda

A Köfém lakótelep kissé ijesztő magasságú és fantáziátlanságú toronyháza legalsó szintjén hangulatos, napfényes könyvtár található. Most éppen rengeteg nyuszi ül a... fűben helyett a könyvek között, a polcokon, a tárlókban. Fülöp Lászlóné Olga a vezetője az igen igényes és választékos kínálatú bibliotékának, bár a helyszín 2000 óta adott. Legújabbkori történelmi háttér húzódik meg e könyvtár históriája mögött, s hogy jól végződött, az nem utolsósorban a valóban elkötelezett szakembereknek köszönhető, s ez itt nem az udvariaskodás helye... 
Az államszocialista időkben hozta létre a városban a szakszervezet megyei elosztó könyvtárát, ami azt jelentette, hogy száz körüli üzem és gyár, intézmények munkahelyi könyvtárai kaptak innen mindig könyveket. Az akkori kultúrpolitika részeként folyt ez így, s noha voltak könyvek, amelyeket soha nem nyitottak ki, színvonalas és figyelemre méltó gyűjtemények alakultak ki egy-egy helyen. A szakkönyveket is beszerezték, de gyermek- és ifjúsági kiadványokat, újságokat, folyóiratokat. A rendszerváltáskor kifutott az addig a város központjában, a szakszervezeti székházban zártan működő könyvtár alól a fenntartó, megnyitottak városi intézményként. Aztán a székházat is eladták, s a városi önkormányzat biztosította a jelenlegi helyüket a Köfém lakótelep 1-es számú épületében - nem vigaszágon! A gyűjteményt átböngészve érdekes megállapításokra jutunk a szakemberrel, Olgával. 
Számos kötet szinte új, nem kopott el, alig forgatták valaha, s néhány kuriózum is rejtezik a polcokon. Igen megkapó például a néprajzi és folklór anyaguk. De folyamatosan vásárolják az új könyveket is, romantikusokat és lektűröket, a drága újságokat itt forgatják át a kispénzű nyugdíjasok, szerény jövedelmű értelmiségiek, s egyik rendezvény követi a másikat. A számítógép is beköltözött az alapítványi formában működő intézménybe, s ha valaki önéletrajzot szeretne írni, a négy könyvtáros közül egyikük biztosan odaül, s segít. A gyerekek is rendszeres vendégek, a nyuszikiállításon otthonosan forgolódtak a könyvespolcok színes labirintusában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!