Hírek

2017.08.09. 16:25

Épülnek az iskolai úszásoktatás alapjai, az uszodák

A megyei uszodák szépen épülnek, a kérdés már csak az: mikor vehetik őket birtokba a helyiek és a környéken élők?

B. Kiss László

Enying

Az épülő enyingi tanuszodánál a Nemzeti Sportközpontok a fő beruházó. - A falak állnak, az uszoda alja megvan, jó irányban haladunk - nyilatkozta lapunknak Viplak Tibor polgármester, hozzátéve: az önkormányzat részéről mindent elvégeztek, hiszen a víz, gáz és villany is kiépült, melyre szerződésben kötelezték őket. A polgármester úgy véli, az uszoda pozitív lehetőség lesz Enying életében, még akkor is, ha úgy adódik, később épül meg: a megyében és a város környékén legközelebb Sárbogárdon lesz hasonló tanuszoda.

A tervek szerint két medencét építenek, az egyiket nyolcvan centiméteres, a másikat pedig csaknem kétméteres vízmélységgel. - A gyermekek mellett természetesen a felnőttek is használhatják majd a medencéket - mondta a polgármester.

A helyszínen járva úgy hallottuk, szeptember 11. a befejezés tervezett időpontja.

Az enyingi tanuszoda alsó része elkészült, egyelőre úgy tűnik, szeptember helyett jövő tavasszal adják át Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Sárbogárd

Sárbogárdon, a múlt év tavaszán - az alapkőletétel alkalmával - a Nemzeti Sportközpontok a híres film címét említve így fogalmazott: 300. Mármint háromszáz nap a nyitásig. Sajnos mindez másként alakult. A tavaszi helyszíni sajtótájékoztatón Varga Gábor, a déli térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos, Sükösd Tamás polgármester és Schmidt Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője a csúszás okaként az előre nem látható tényezőket (a terület, a talaj adottságait, a rendkívüli téli hideg időjárást) említette. A szennyvízátemelő kiépítésénél maximálisan figyeltek arra, hogy a sportcentrumot, ha kell, tovább tudják majd bővíteni.

Amint a napokban megtudtuk: a június végi befejezés csorbát szenvedett, még folynak a munkálatok. Sükösd Tamás elmondta: az önkormányzat elvégezte a feladatát a közművek, az utak, az útcsatlakozások és a parkolók tekintetében.

Varga Gábor szerdán azt közölte lapunknak, hogy Sárbogárdon várhatóan októberben tud nyitni a tanuszoda, míg Enyingen jövő tavasszal.

A Nemzeti Sportközpontok augusztus elejére ígért tájékoztatása még szerdán sem érkezett meg szerkesztőségünkbe.

A sárbogárdi tanuszoda előreláthatólag októberben nyit majd - sok környékbeli óvodás, iskolás várja a nagy napot Fotó: V. Varga József

Csúszik az uszodaprogram

A tervezett huszonötből eddig egy uszoda épült meg a tanuszoda program keretében, az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a nyáron úgy fogalmazott: a gyerekek, a diákok egy jelentős részének jó ideig nem lesz lehetősége megtanulni úszni, ugyanis a tanuszodák építése még folyik a járási székhelyeken. A kormány reményei szerint a létesítmények a 2017-2018-as tanévben készülhetnek el.

Móri járás

A térségben hosszú évek óta megoldott az iskolai úszásoktatás. Még az előző móri polgármester, Schmidt Ferenc idejében épült föl az azóta is a város egyik ékkövének számító, Wekerle Sándorról elnevezett szabadidőközpont, ahol uszoda is van. Ide nemcsak valamennyi móri általános iskola, illetve a helyi gimnázium diákjai járnak testnevelésórán, de fél tucatnál több, környékbeli település tanulói is. A pusztavámi, a bakonycsernyei, a bodajki, a csókakői, a csákberényi, a fehérvárcsurgói, valamint a kincsesbányai általános iskola diákjainak ugyancsak a móri szabadidőközpont uszodájában tartják az úszásoktatást a testnevelésóra keretében - tudtuk meg Ruff Lindától, a Móri Szabadidőközpont Kft. ügyvezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!