Hírek

2013.01.08. 15:54

Nem biztosítanak állami ösztöndíjat 16 szak esetében

Közzétették az interneten a Felsőoktatási felvételi tájékoztatót, mely egyértelműsíti a szabályokat, a pontszámítást, és tartalmazza a szeptemberben induló képzések listáját is.

Sebestyén Lilla

Másfél hónapjuk van a felvételizőknek eldönteni melyik szakon, iskolában akarnak tovább tanulni

Már elérhető a 2013-as Felvételi Tájékoztató, elektronikus formában, a felvi.hu-n. A tájékoztató tartalmazza a szeptemberben induló képzéseket,  illetve a jelentkezésre vonatkozó szabályokat. Viszont a felsőoktatási  szakképzések és a tanári osztatlan képzések csak a január végén megjelenő hivatalos kiegészítésben teszik közzé a felsőoktatási intézmények. Ahogy az utóbbi években, most is mellékelve lesz a papírformában kiadott tájékoztatóhoz egy jelentkezési lap, amit a felsőoktatási intézményeknél is beszerezhetnek  a diákok. A jelentkezéseket február 1-től, március elsejéig lehet leadni  az előbb említett formanyomtatvány segítségével vagy elektronikus úton.     A felvételi eljárás minimum kilencezer  forintba kerül, ennek fejében a felvételiző három szakot jelölhet meg. Összesen öt képzés megjelölésére van lehetőség, a további kettőnek egyenként kétezer forint a díja.

A pontszámítás a tavalyihoz hasonlóan, most is 500 pontos rendszerben történik. A tanulmányi és érettségi pontok összege maximum 400-ra rúghat, és ehhez jönnek még a többlet pontok, melyek értéke nem haladhatja meg a 100-at. A plusz pontok megszerzésének több módja is van: sikeres nyelvvizsgaeredmény, emelt szintű  érettségi, illetve a tanulmányi versenyen való példás helyezést is ilyen módon honorálják. A mesterképzések esetében összesen 100 pont szerezhető.  A minimum ponthatár idén a legtöbb intézmény esetében 240, a felsőoktatási szakképzéseknél pedig 200 pont lesz. A kormány.hu adatai szerint az állam 16 szak esetében nem biztosít lehetőséget állami ösztöndíj szerzésre, így például a Kodolányi János Főiskola több képzése is fizetőssé válik.   Az andragógia szak szeptembertől 210 ezer forintba fog kerülni félévenként, a kommunikáció és média szak,  illetve a turizmus vendéglátás, pedig még ennél is többe:  225 ezerbe. Mind közül a legolcsóbb a nemzetközi tanulmányok, melynek 198 ezer lesz az önköltsége.   Ennek következtében csak önköltséges módon indulhat az andragógia, az alkalmazott közgazdaságtan, az emberi erőforrások, a gazdaságelemzés, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a közszolgálati, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás, az üzleti szakoktató, az igazságügyi igazgatási, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok illetve  a jogász szak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!