Hírek

2015.02.16. 20:15

Nem a 12 ezer forintról van szó

Székesfehérvár - Varga Mária - miután megözvegyült - eladta a családi házat, és vett egy lakást a Horváth István lakótelepen. Szépen felújíttatta és tavaly beköltözött. A fűtési szezon kezdetéig nem volt semmi gondja, a hideggel azonban sokasodtak bajai.

Zsigó Ferenc

– A felújításkor modernizáltattam a fűtést – mutatja panaszosunk a konyha sarkában lévő cirko-kazánt –, ennek ellenére a fűtési szezon kezdetekor gyakorta szúrós füstszagot éreztem, a fejem is megfájdult esténként. Gyakran szellőztettem, nem akartam úgy elaludni, hogy reggel már ne ébredjek fel – mesélte ottjártunkkor az asszony.

Varga Mária úgy gondolta, hogy ha problémája van, azt jeleznie kell a lakásszövetkezet vezetőjének, majd ő segít. A ház kezelője a Vörösmarty Lakásfenntartó Szövetkezet, elnöke Egyed Attila, aki azt mondta panaszosunknak, ha továbbra is érzi a füstszagot, hívja a kéményseprőket.

Az asszony néhány napig még szellőztetett, ám a füstszag továbbra is zavarta, így kihívta a Kémény Zrt. szakembereit. A kéményseprők a kért felülvizsgálatot elvégezték, a munkalapot Varga Mária aláírta, igazolva ezzel az elvégzett munkát.

– Hat vödör kormot és szemetet hordtunk ki – emlékezett vissza a felülvizsgálatra Farkas János, aki a földszinten lakik, és mellesleg a lakásszövetkezet elnökhelyettese, és a kialakult vitában panaszosunknak, Varga Máriának ad igazat.

Itt nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy mire való a szövetkezet, miért nem segít, ha gond van - mondja Varga Mária
Fotó: Molnár Artúr

Miről is szól a vita? Nos arról, hogy ki fizesse ki a kéményseprői felülvizsgálat 12 ezer 700 forintos összegét. A munka végeztével, a munkalap aláíratásával ugyanis a kéményseprők elmentek, s pár nap múlva Varga Mária részére levelet hozott a postás, a levélben pedig a lakásszövetkezet részére kiállított számla volt a 12 ezer 700 forintról.

– Én már akkor mondtam, hogy a szövetkezet nem fizet, amikor a kéményseprők befejezték a munkát – mondta megkeresésünkre Egyed Attila, hozzátéve, hogy ha a 364 lakó közül valaki kitalál és megrendel valamit, akkor azt miért a szövetkezettel, azaz a többi lakóval akarja kifizettetni. – Ő rendelte meg a munkát, neki kell kifizetnie – mondta az elnök.

Igen ám, de a számla a szövetkezet nevére szólt, s hogy miért, azt Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója így magyarázta:

– Általában, ha valaki megrendel egy felülvizsgálatot, az kapja a számlát, de ebben az esetben a mi vevőnyilvántartásunkban a lakásszövetkezet szerepel, ezért állítottuk ki így a számlát, de tudomásunk van a vitáról, s ha kérik, kiállíthatjuk Varga Mária nevére is. Mi a munkát szakszerűen elvégeztük, de még nem fizetett senki.

A vitában az sem egyértelmű, hogy a négyemeletes házban ki használja a kéményt. Ami gyűjtőkémény (társasházi közös), de Varga Mária lakásában nincs nyílása. Ő mégis füstszagot érez, még most is. Elment a katasztrófavédelemhez is, most a hatósági vizsgálatra vár mindenki. Aminek során – Németh Sándor szerint – a kéményseprők munkájának szakszerűségét ellenőrzik, de abban nem adnak útmutatást, hogy ki fizesse ki a számlát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!