Hírek

2012.09.18. 05:00

Ne szálljon el füstként az élet - Katasztrófavédelmi feladatokról

Székesfehérvár - A kéményseprőipari tevékenységek felügyeletével meg kell akadályozni, hogy emberek haljanak meg lakásukban szén-monoxid mérgezésben. Ez most a mára átalakult hazai katasztrófavédelem egyik legsürgetőbb feladata.

Tihanyi Tamás

Bakondi György tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója Székesfehérváron jelentette be, hogy megkezdték a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság átfogó ellenőrzését. A teljes átvilágítás, az elvégzett munka értékelése két hétig tart majd. 

A  nyitóértekezleten ott voltak a honvédség, a büntetés-végrehajtás, a rendőrség, az adó- és vámhivatal és a népegészségügyi szakigazgatási szerv  képviselői is. Bakondi György a tanácskozás után  a sajtónak elmondta: a szervezet rendkívül komoly változásokat élt át az elmúlt fél évben. Hatáskörében, feladatrendszerében, személyi összetételében pozitív változások történtek, a beavatkozó képesség jelentősen fejlődött, a megelőzés,  a tűzbiztonság és a  tűzvédelem területén is sok előrelépésről, fejlesztésről számolhat be.   

- A 2010-es borsodi árvíz idején kiderült, hogy a polgári védelem régi rendszere működésképtelen, szinte csak papíron létezik, a megyei szervezetek létszáma és  felszereltsége sem igazodott  az adott megye veszélyeztetettségéhez  - mondta lapunknak a tábornok.  - Emiatt aztán  katonákat, rendőröket, büntetés-végrehajtási dolgozókat kellett Borsodba irányítani, hogy legyen, aki rakja a homokzsákot a  gáton. A katasztrófavédelmi toborzás  lassan befejeződik... Minden megyében van ma már önkéntes polgári védelmi szervezet, ezek speciális mentőcsapatok:  búvárok,  hegyimentők, barlangi mentők.  Ők először nemzeti minősítési vizsgát tesznek, s csak utána pályázhatnak a katasztrófavédelem eszközökre vonatkozó anyagi támogatására.  


A katasztrófavédelem másik része az úgynevezett köteles polgári védelmi szolgálat. Az ilyen személyeknek  speciális szaktudásuk van, amit vegyi, vagy nukleáris balesetnél, járványnál lehet hasznosítani, vagy különleges eszközök, teherautók, gépek birtokában vannak. Ezeket nyilván tartják, s ha kell, igénybe veszik.
- Számítunk olyanokra is, akiknek nincs speciális tudásuk, de 40 órás képzés után ott lehetnek a veszélyhelyzet elhárításánál - tette hozzá Bakondi György. -  A katasztrófavédelem végrehajtás-centrikus lett, nincsenek felesleges elemzők, értékelők. Azok a hatáskörök, amelyeket a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében telepítettünk, jól szolgálják a célokat: gondoljunk csak az iparbiztonsági hatóság létrehozására, vagy a vízelvezető rendszerek ellenőrzésére. Nem általában kell védekezni, hanem a konkrét helyzetet elemezve: az elemzéshez alakítjuk az adott település polgári védelmének létszámát is. Nyilván másra van szükség ott, ahol veszélyes üzem van, vagy ott, ahol árad a Tisza - zárta szavait a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!