Hírek

2017.08.08. 20:50

Víz nélkül voltak egész hétvégén a társasház lakói

SZÉKESFEHÉRVÁR Nem lett a házzal szemben parkolóház, viszont néhány hete folyik a csatornarekonstrukció, így most nehézkes a megközelítés és majdnem lehetetlen a parkolás - mindezek tetejébe a hétvégén vezetékes vizük sem volt a Koch László utcai toronyház lakóinak.

Kocsis Noémi

A csatornarekonstrukciót és az ezzel járó, több hete tartó földmunkákat elviselik, ám a szombaton délután bekövetkezett csőtörés, majd a hétfőn délig tartó vízhiány már sok volt a Koch László utca 6., 8. 10. alatt élő mintegy 250 embernek. A hétvégi kánikulában egy megrendelt lajtoskocsiból ugyan a legszükségesebb vízfelvételt meg tudták oldani, de igazából az információhiány aggasztja őket. Volt, aki csak a munkagépek dübörgésekor észlelte, hogy útfelbontással járó munka van az utcában.

- Akkor odamentem a még az utca elején járó munkásokhoz, megkérdezni, ezek szerint eljutnak majd a gépekkel a házunkig is, ott is dolgoznak? Jó lett volna, ha az illetékes egy lépcsőházi közleménnyel értesít minket, mert itt sok az idős lakó, nem mindenki figyeli az internetet, az újságokat - mondja Bartha András a 6-os számból.

A kedd reggeli bejáráson a kivitelezők képviselői, egy lakó és az önkormányzat szakembere közösen szemlélték meg a jelzett hiányosságokat. Az utca egyelőre munkaterület Fotó: a szerző

Tegnap reggelre ő kezdeményezett bejárást az önkormányzat és a kivitelezők közreműködésével, hogy bemutassa az álláspontja szerint elmaradt munkákat. Ezek között volt megsérült járda, nem szintbe került útburkolat, lesüllyedt, vagy lebetonozott esővíz elvezető. Némi vita alakult ki arról, mennyire volt elégséges a tájékoztatás, a társasház közös képviselője pedig azt kérte a helyszínen, a kapu előtti burkolatot a kivitelező állítsa vissza az eredeti állapotba, a balesetveszély elkerülésére érdekében.

A munkát megrendelő fehérvári önkormányzat álláspontja, hogy a dr. Koch László utca jelenleg munkaterület, amelyen a kivitelező még a szennyvízcsatorna-rekonstrukció utáni helyreállítást végzi. A műszaki átadás időpontjára kell mindennel elkészülni. Akkor veszi vissza az önkormányzat a munkaterületet a kivitelezőtől, ha hiányosságokat nem tapasztal, és nincs szükség hiánypótlásra - áll a megkeresésünkre küldött válaszukban.

A társasházban élők úgy tudják, e hét pénteken lesz a műszaki átadás, ám ezt az információt az illetékesek nem erősítették meg lapunknak. Azt sem tudni egyelőre, a szombati csőtörés a földmunkákkal összefüggésben következett-e be. Az eltört vízcső több, mint 40 éves jószág volt, de nem is a soktonnás gépek keltette rezgésre tervezték. Egy csőtörés és a vízhiány persze mindig bosszantó. A lakók inkább attól tartanak, az utca környezete akár hosszabb távon is maradhat ilyen, mivel a hírek szerint a későbbi földfelszíni parkolók kialakításakor állna helyre a valóban eredeti állapot. Az azonban még hónapokat is jelenthet.

Ha manapság végigmegyünk az utcán, valóban áldatlanok az állapotok. A keddi bejáráson a hibákat végigszemléző kivitelezők egyik képviselője azt a megjegyzést tette, ők a megrendelés szerint jártak el, a lakók pedig e kérdésben laikusak - a polémia során azonban az a vélemény alakult ki, hogy a jelzett hiányosságok többsége orvosolható. Mi is ebben bízunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!