Hírek

2013.10.04. 18:54

Móri Bornapok: nem ám csak borivóknak!

Mór – Pénteken délután hivatalosan is megnyitották a Móri Bornapokat. A vasárnap éjjelig tartó nagyszabású kulturális és gasztronómiai eseményhez népzenei és néptánc fesztivál társul.

B. Kiss László

Mivel a bornapok a kisváros legjelesebb eseménye, régi hagyomány, hogy annak alkalmával–ünnepi testületi ülés keretében – adják át az önkormányzat díjait. Így történt ez most is. A Radnóti iskola diákjainak műsorát követően Fenyves Péter polgármester Schmidt Ferencnének és ifjú Schmidt Ferencnek nyújtotta át a díszoklevelet, amely tanúsítja: a képviselő- testület az idén posztumusz díszpolgári címet adományozott néhai Schmidt Ferenc országgyűlési képviselőnek.

Az önkormányzat Mór Város Sportjáért díját Pongrácz Márton, a Móri SE labdarúgó edzője vehette át. Végezetül az Év móri ezerjó bora bora kitüntető cím átadása következett. A címet az a bor nyeri el, amely a Brindisi Szent Lőrinc Borrend és a hegyközség által szervezett, Szent György napi borversenyen a legmagasabb pontszámot éri el. Az idén ez a bor a Geszler Családi Pincészet 2012-es évjáratú ezerjója. Az oklevelet és az elismeréssel járó faragott hordócskát a Geszler fivérek – József és Imre – vette át a polgármestertől. Ugyancsak a bornapok szolgáltattak alkalmat a gyönyörűen felújított Lábasház, szintén pénteken délután tartott átadására. A központban álló, patinás háztömb a belváros felújítását célzó pályázat keretében nyerte vissza régi fényét.

Az összesen csaknem 680 milliós beruházásnak köszönhetően tavaly a Kapucinus tér új burkolatot kapott, a Szent István park tóval, játszótérrel, járólapozott sétautakkal gazdagodott, és felújították a városházának helyet adó Luzsinszky-kastély tetejét és homlokzatát is. A projekt utolsó eleme volt a Lábasház felújítása. Az épületben, melyet Fenyves Péter polgármester az ünnepélyes átadás előtt tartott sajtótájé- koztatón Mór Hiemer-házá- nak nevezett, egyrészt üzletek kapnak helyet, másrészt várhatóan az idegenforgalmat szolgálja majd. A bevezetőben említett néptáncfesztiválra ma, azaz szombaton kerül sor 10 órától a Kapucinus téri nagyszínpadon. A szemlére nem csak az erdélyi testvértelepülésről, Nyárádszeredáról érkeztek résztvevők, de több más országból is. A bornapok szervezői minden korosztályra gondoltak. A borutcában egész sor helyi termelő jobbnál jobb borát lehet megkóstolni. Szombaton este Péterfy Bori, vasárnap pedig a Karthago ad koncertet a Kapucinus téri nagyszínpadon. A rendkívül látványos szüreti felvonulás, amely a bornapok csúcspontját jelenti, vasárnap 15 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!