Hírek

2013.05.09. 10:43

Monitorok a buszokon, új, netes útvonaltervezési program Fehérváron

Székesfehérvár - Netes útvonaltervezés, információs monitorok a buszokon ezeket az újításokat vezeti be az Alba Volán - hangzott el csütörtökön. A város közgyűlése 24-ei ülésén tárgyalhat arról, hogy a helyközi járatok bekapcsolódjanak a helyi közlekedésbe.

Házi Péter

A fehérvári buszok oldalán többeknek feltűnhettek már a Szent István emlékévet népszerűsítő feliratok. Ma egy ilyen buszt mutatott be a sajtó képviselőinek Németh Tamás, az Alba Volán és a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója, valamint Cser-Palkovics András polgármester. Újdonság, hogy  65 helyi járatos autóbuszra összesen 130 LCD-monitor kerül, amelyeken  hasznos információkat olvashatnak majd a buszokon utazók.


Cser-Palkovics András az egyik új monitor előtt - erről is lehet majd tájékozódni (Fotó: Lovász Lilla)


Ugyancsak újdonság, hogy május 13-tól az Alba Volán honlapján a klasszikus menetrenden kívül elérhető lesz egy útvonaltervező program, amely a menetidőt a megadott útvonalra számolja ki, sőt, az átszállás miatti várakozás, esetleg átgyaloglás idejét is képes kalkulálni a program. Az útvonaltervezés egyelőre tesztüzemben működik, várják az utasok véleményét, amelyet beépítenek a programba,  júniustól válik véglegessé a szolgáltatás.

Ha már a fejlesztéseknél tartunk, megkérdeztük Cser-Palkovics András polgármestert, mi a helyzet a székesfehérvári buszmenetrend átalakításának korábban eltervezett, aztán némileg parkolópályára tett  tervével. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: - Mivel tavaly sikerült a volán tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel megegyezni a diák- és nyugdíjasbérletek kedvezményével kapcsolatosan felhalmozott hiány rendezésének kérdésében, így a  finanszírozás most megoldott, elhárult a menetrend sürgető átalakításának kérdése.

A május 24-ei közgyűlésen azonban téma lesz a helyi tömegközlekedés, a remények szerint a városba érkező helyközi járatokat is használhatják majd a fehérváriak külön fizetés nélkül, ami jelentősen sűríti majd a város belső buszközlekedését. Ha ez megvalósul, azt követően a polgármester szerint azt kell megvizsgálni, mit lehet tenni a város azon részeinek érdekében, ahol valóban ritka a buszközlekedés. Ugyancsak a május végi közgyűlésnek kell megvizsgálnia, szükség van-e a helyi viteldíjak emelésére? 2014.  december 31-éig egyébként legfeljebb  4,2 százalékos emelésre van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!