Hírek

2017.03.20. 14:18

35 éve dolgozik az ápolónő a fehérvári kórházban - kitüntették!

Székesfehérvár (str) – Harmincöt éve dolgozik Molnár Jenőné a fehérvári kórház szemészetén. Díja kapcsán beszélgettünk.

Tötto Rita

Molnár Jenőné, akit osztályán mindenki csak Marikának ismer, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szemészetének főnővére. Mikor indult az országos ünnepségre az ápolók napján, eszébe nem jutott, hogy ő az egyik várományosa a Pro Sanitate díjnak, melyet az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért kapnak a szakemberek.

1981. augusztus 3-a – böki ki Marika, aki  pontosan emlékszik a napra, amióta a szemészeten dolgozik. Bár eredetileg a sebészetre készült – árulja el mosolyogva a vezető főnővér kedves, nőies szobájában ülve –,  ám harmincöt éve a nyári gyakorlat során a szemészetre került. Amit aztán sosem   bánt meg.

– Itt ragadtam, megfogott a változatosság, a mindennapokban rejlő tanulási lehetőség. Hamar kiderült, hogy a szem nem csak egy egyszerű szerv, mint ahogy gondoljuk, hanem sokrétű érzékszerv, amely sok egyéb betegség tünetét is megmutatja.

Marikának, ahogy az itteni  nővérek mindegyikének, a tizenhat ágyas szemészet mellett helyt kell állnia a nyolcágyas érsebészeti részlegen és a nyolcágyas kardiovaszkuláris megfigyelőben is. Mi kell ahhoz, hogy az ember mindig a maximumot nyújtsa és motivált legyen? – kérdezem.

– Elsősorban egy jó csapat! – jelenti ki az főnővér, aki szerint annyira pörögnek az események, olyannyira felgyorsult minden, hogy egyszerűen nincs idő ezeken gondolkodni. – A visszajelzések szintén nagyon jólesnek az embernek – teszi hozzá és mesél a mindennapok küzdelmeiről, a szervezésről, meghallgatásról, döntéshelyzetekről, melyek   a háttérben zajlanak. Épp ilyen erőt ad az az elismerés is, amellyel a szakma elismerte most az ő munkáját. És még elárulja, mi:

– Ez egy csodaszép hivatás, melyben jó látni  a kudarcok mellett       a  sikereket is.   Látóvá tenni valakit, ott lenni a gyógyításánál, óriási pozitívum. Nagy öröm a mai napig tapasztalni, amikor valaki észreveszi a részleteket maga körül, amelyek eddig rejtve voltak előtte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!