Hírek

2016.04.18. 06:31

Molnár Janka Sára Guinness-rekordra készül

Hűséges olvasóinknak talán nem kell már bemutatni a Teleki gimi végzős fizikazsenijét, Molnár Janka Sárát, akinek nemrég lehetősége volt a Gábor Dénes Főiskola Tehetségnapján is beszélni a fizika szépségeiről és a TudÁShowról.

Buthy Lilla

Az előadás után nem maradhatott el a szokásos „tűzezés” sem. Janka és a TudÁShow csapata azt tervezi, Guinness-rekordot állítanak fel „tűzbuborék-körbeadásból”. Janka elmondta, miről is szól pontosan a kísérlet. Janka előadása mellett látványos és élvezetes kísérlettel is készült a Gábor Dénes Főiskola tehetségnapjára. Bár tudja, hogy a tűzben ott rejlik a veszélyfaktor, de ő sosem tanácsolná azt, hogy ne próbáljuk ki otthon. Ez a fizika legbulisabb része. Ez a kísérlet a fehérvári diákokból verbuválódott TudÁShow védjegyévé vált, már a Széna Téri Általános Iskolában is bemutatták.

– Mindenki nagyon lelkes volt. Sokan odaálltak mellém, hogy kipróbálják. Tűzláncot alkottunk, hat-hét ember adta tovább a tüzet – mesélte Janka. De hogy működik a kísérlet? – kérdeztem, rögtön hozzátéve, hogy konyhanyelven kérem a választ. – Azért is szeretjük, mert látványos és egyszerű – kezdte Janka.

– Van egy adag vizünk, beleteszünk tusfürdőt – büdöset és olcsót, amit nem sajnálunk–, és felhabosítjuk rovarirtóval. Ebből lesz a gázbuborék, ami nagyon gyorsan elég, ezt vesszük a kezünkbe. Úgy kell elképzelni, mintha szappanbuborékot fognánk – magyarázta. – Ezt bárki meg tudja csinálni. Persze, kicsit vigyázni kell vele. Mondjuk, arra, hogy ne legyen gyúlékony anyag vagy maga a rovarirtó a közelben, mert az, mondjuk, kellemetlen lenne. A nézők sokszor féltik a hajamat, mert sose fogom össze. Jó, lehet, hogy lehetnék egy kicsit elővigyázatosabb is – mondta mosolyogva, majd hozzátette: – A fiúknak – Boldizsár Bálintnak, Kiss Benjaminnak és Pesti Donátnak – sokszor leég a szőr a kezükről, ami piszok büdös – nevetett fel.

– De sose mondanék olyat, hogy otthon ne próbálják ki! Pont az a lényeg, hogy csináljunk látványos kísérleteket. (Csak zárójelben írnám le a Jankával kapcsolatos egyik anekdotát, miszerint egyszer majdnem felrobbantotta a kisöccsét. Berobbant a denaturált szesz: előbb kisöccse, majd anyukája ordított. A kisöcsi szerencsére megúszta a kalandot, de azóta otthon tilos náluk a kísérlet.) Most azt találták ki, hogy Guinness-rekordot állítanak fel „tűztovábbadós” kísérletükből. Minél több embert szeretnének majd ebbe bevonni. Ahogy Janka fogalmazott, biztosan tök jól nézne ki. – Ez az érettségi miatt egyelőre megmarad a vágyálom kategóriában, de aztán elgondolkodunk majd a kivitelezésen. Egy biztos, nagy tér kell hozzá és sok rovarirtó – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!