Hírek

2015.01.27. 18:10

Modern naplopók

Székesfehérvár - A kalandozások a természettudományok birodalmában című megyei vetélkedő a kísérletező szakaszba lépett kedden a Vasvári Pál Általános Iskolában.

Buthy Lilla

A példakép és a követője: érdekfeszítő  fénnyel kapcsolatos kísérleteket mutattak be a diákok

Ezen a versenyen nem csapatok, családok versenyeznek. A vetélkedő egyébként nagy múltra tekint vissza, korábban az iskola házi versenye volt, de idén már a fizika iránt lelkesedő megyei általános iskolások is bekapcsolódhattak. A gyerekek napelemes szerkezeteket mutattak be, tekintettel arra, hogy 2015 a fény nemzetközi éve. A középdöntő kísérletekre és prezentációkra épült, az általános iskolás tanulók főként a napelemre koncentráltak. Volt házi készítésű napelemes kisautó, napelemes kutyus és holdjáró is, természetesen csak miniatűrben . A döntősök jutalmul egy készletet kaptak, amiből többféle napelemes dolgot rakhatnak majd össze.

Nagyon sok természettudomány iránt érdeklődő diák gyűlt össze kedden a Vasvári Pál Általános Iskola alaposan befűtött biológia tantermében, ahol kísérletekkel mutatták meg egymásnak, milyen hasznos is a napenergia.

– A családi hangulatú vetélkedésre behívott csapatok meghallgatták a Vasváris diákok által prezentált tudományos előadásokat. A verseny nagy múltra tekint vissza. Volt olyan korábbi házi versenyünk, ahol fényre lépegető lovacskát mutattak be a diákjaink. A gyerekek számára sok plusz információt adtak ezek a versenyek. Most megyei szintre emeltük – mondta el Laczkó Gábor igazgató. Hozzátette: – A kalandozás a természettudomány birodalmában versenyen nem a klasszikus értelemben vett csapatok, hanem családok versenyeznek. Az idén ugyancsak egy jeles alkalom adta a címét a versenynek, hiszen 2015 a fény nemzetközi éve. A verseny két szakaszra oszlik, az elsőben a levelezős, virtuális vetélkedésé volt a főszerep, a középdöntő pedig a kísérletezésről szólt. Építőcsomagokkal körhintát, holdjárót, ventillátort, és különféle állatokat építettek. A hetedikes „családok” közül az első három forduló pontjai alapján döntőbe jutottak a tópartisok, a soponyai Zichy János Általános Iskola és a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola. A végső megmérettetést pedig a március 15-i nemzeti ünnep hetén tartják majd ugyancsak a Vasvári-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!