Hírek

2013.11.04. 17:13

Mit írt a gyilkos? - A titkosítás feloldását kéri Tóth Tamás

Tóth Tamás, akinek fiát több, mint húsz éve gyilkolták meg, levelet írt az igazságügyi miniszternek. A gyilkos két búcsúlevelét ugyanis titkosították. Vajon miért?

Tihanyi Tamás

Tóth Tamás nyugdíjas polgármester fiát több, mint húsz éve gyilkolták meg Sárszentmihály közelében. (Az eltelt évek alatt lapunk igen sokat írt a történtekről)

A két gyilkos egyike, Donászi Aladár nem várta meg a földi igazságszolgáltatás végét, börtönében – Tóth Tamás szerint tisztázatlan körülmények között –, a sátoraljaújhelyi fegyintézetben öngyilkos lett. (A másik bűnöző ma a szegedi Csillag börtön lakója, aki elvileg jövőre szabadulhat.) Donászi három búcsúlevelet hagyott maga után, ezek közül az egyik a temetéséről rendelkezett, a két másikat azonban Tóth Tamás és lapunk tudomása szerint hivatalosan titkosították.

De vajon miért?

„Volt egy egészséges, értelmes, iskolázott, huszonöt éves fiam, akit két többszörös rablógyilkos 1992-ben meggyilkolt. (...) Valójában hétszeres gyilkosok, de hála Istennek, hármat az orvosoknak sikerült megmenteni. Sajnos a fiam nem volt a megmentettek között. Már akkor sejtettem, hogy az igazság helyett kitalált történetet adtak közre, így nekem is", írja Tóth Tamás.

Így folytatja: "Az egyetlen fiam elvesztése tönkretette az életemet. Békés életstílusom átalakult más áldozatok megmentéséért harcolóra. Minden kétséget kizáróan szándékos gyilkosság történt a győri pénzszállításnál,  a Skála Áruház pénzszállításánál, így a sárréti vadászgyilkosságnál is. Az utóbbinál az indíték eltér. A fiaméknál nem volt pénz. Ők olyasmit láttak, ami erős érdeket sértett. Feltételezésem szerint a gyilkos búcsúlevele rögzíti az igazi okot. A gyilkosnak ígérhettek valamit. (...) Van elképzelésem a gyilkosságról, de hogy bizonyos legyek, látnom kell a gyilkos kézírását, akivel elvitették a balhét. A gyilkosság nem öncélú volt, mögöttes érdekek követték el a titkosítást. Mit tudhatott a hétszeres gyilkos, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent?"

Tóth Tamás lapunk nyilvánossága előtt írta meg levelét (Fotó: Lovász Lilla)

Tóth Tamás azzal zárja levelét, hogy nehéz szívvel felidézi: ő már 74 éves, két ciklusban volt polgármester, neki már nincs sok hátra. Álmában sem sértette meg a törvényeket, de tudnia kell, hogy miért kellett egyetlen fiának meghalnia.

"A búcsúlevelek ennek a titkát tárnák fel, ami biztos, hogy igaz, mert titkosították. Ha a levelek tartalma valóban államérdekből titkos, úgy esküvel fogadom, hogy megőrzöm azokat. A nyugalmamért tegyék lehetővé, hogy hogy láthassam és olvashassam a gyilkos keze írását".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!