Hírek

2017.03.29. 17:08

Miskahuszár elindult

Rácalmás/Pákozd – Tizenegy évnyi felkészülés, épülés-szépülés után szerdán útra kelt leendő szálláshelyére Miska, a rekordhuszár.

Szabó Szabolcs

- Hát, ez nem lesz egyszerű – jelentette ki félig humorosan, félig az eljövendő feladatokat kémlelve Somfalvi László, Miska szoborépítési munkálatainak kivitelezési felelőse – divatosabb szóhasználattal élve: projektmenedzsere – a sokat látott rácalmási lovarda udvarán, huszárunk felcseperedésének helyszínén.

Pákozdon tavaly ősszel kezdődtek az alapozó munkálatok, amelynek eredményeként idén március közepére elkészült leendő szoborkolosszus alapzata is.

Bogárhalom tehát már csak a főhősre, azaz Miskára várt. Nem sokáig, hiszen szerda kora reggel megkezdődött a 14 hatalmas betonhasábra szeletelt szoborminta átszállítása.

Bogárhalomra költözik a Rácalmáson felcseperedő Miska Fotó: Zsedrovits Enikő

Az első fordulóban három egységet szállítottak át az építők, a munkálatokkal várhatóan még e héten végeznek. A korábban már hosszúra nyúlt építési fázis a következő hetekben várhatóan felgyorsul.

Mint Dr. Szeles Pétertől, a projekt kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, minden szükséges engedély megérkezett az illetékes hatóságoktól, így semmi nem hátráltatja az építkezést. A következő hetek sem lesznek unalmasak: a két szobormintát Bogárhalmon újra összerakják, majd a speciális betonnal kiöntik, végül Rohonczi ROHO István képzőművész, a szobor alkotója „készre csiszolja„ majd a Velencei tó és környékének leendő egyik legnagyobb látványosságát.

Vlaszák Mihály, Miska ötletgazdája és mecénása további tervei között szerepel egy látogatóközpont létrehozása is, amely a világhírű magyar huszárhagyományt mutatná be az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!